Om het aantal incidenten met recreatieve drones terug te dringen, start de overheid een campagne. Spotjes en billboards moeten gebruikers van drones erop wijzen waar ze wel en vooral niet mogen vliegen, zo meldt NOS.

Overlast

Aanleiding voor de campagne zijn de vele meldingen van overlast door drones. Zo zien piloten steeds vaker drones bij Schiphol of hoog in het luchtruim. Ook vliegen er soms onbemande vliegtuigjes boven snelwegen of festivals waar veel mensen zijn.

Nieuwe overheidscampagne: Vliegvelden zijn niet voor drones

Reclamecampagne

Naar aanleiding van deze incidenten heeft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu maatregelen aangekondigd, waaronder extra geld voor deze campagne. Gedurende drie weken zijn op allerlei radiostations vier verschillende spotjes te horen. Op nieuwssites en de site van de rijksoverheid verschijnen banners over de droneregels. Langs de snelweg bij Schiphol en luchthaven Eindhoven komen grote billboards te staan over veilig dronegebruik.

Maximale hoogte

Dijksma gaat nog voor het einde van dit jaar ook de maximale vlieghoogte terugschroeven, van 120 naar 50 meter. Vanaf dat moment mogen drones bovendien niet verder dan 100 meter horizontaal van de gebruiker vliegen.

Overtreders

Verder gaat Dijksma uitzoeken of de straffen op overtredingen verzwaard kunnen worden. Ook laat ze onderzoeken wat de gevolgen zijn van een botsing tussen een drone en een vliegtuig.

Nieuwe overheidscampagne: Vliegvelden zijn niet voor drones

Blokkade

De staatssecretaris overlegt met fabrikanten over het inbouwen van speciale geo-fencing: dat is speciale ingebouwde software die moet voorkomen dat drones in de buurt van luchthavens kunnen vliegen.

Europa

In Europees verband gaat Dijksma overleggen of er een register moet komen voor eigenaren van recreatieve drones. Europese wetgeving over het vliegen met drones is op zijn vroegst pas in 2018 klaar.

Nieuwe overheidscampagne: Vliegvelden zijn niet voor drones

Tweede Kamer

Ook is er vandaag in de Tweede Kamer gesproken over drones, tijdens een Algemeen Overleg.

Website

De campagne-website van de overheid over drones is te vinden via: http://www.rijksoverheid.nl/drones

0 Reacties

    Plaats een reactie