De onbemande vliegtuigjes blijven het gesprek van de dag en ook de Nederlandse luchtvaart industrie vreest voor de vliegende camera's.

Tijd

Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid werk maakt omtrent de opname van drones in het Nederlandse luchtruim. "Het is niet de vraag of er ongelukken gebeuren, maar eerder wanneer. dat vertelt Peter van Bleyenburg tijdens de lenteborrel van de Dutch Aviation Group, zo meldt Z24. Van Bleyenburg is topman van UVS International, een branchevereniging voor fabrikanten van onbemande vliegtuigen en hun toeleveranciers.

Drone

Van Bleyenburg pleit voor de oprichting van een 'Dutch Drone Council', waarin overheden, bedrijfsleven en drone-operators samen werken aan het veilig en verantwoord inzetten van drones en UAV’s.

Nederlandse luchtvaart pleit voor 'Dutch Drone Council'

Tijdbom

"Door onwetendheid bij amateurs die een drone kopen bij de Bijenkorf zitten we als luchtvaartsector op een tikkende tijdbom", stelde Bleyenburg. "Maandelijks produceert alleen het Chinese DJI al vijfienduizend drones, die wereldwijd worden verkocht."

Dutch Drone Council

Een 'Dutch Drone Council', naar Frans voorbeeld, zou regelgeving moeten opstellen, handhaven en kenbaar maken bij het grote publiek.

Geen gevaar

Anne Cor Groeneveld, voorzitter van de Dutch Aviation Group, steunt het idee. "Wij willen zeker meedenken en onze expertise inzetten." Eerder stelde Groeneveld al dat, ondanks de soms bijna-botsingen bij Schiphol, drones niet alleen als een gevaar hoeven te worden gezien. "Op Schiphol kunnen ze zelfs worden ingezet om vogels te verjagen, wat de veiligheid ten goede komt."

Nederlandse luchtvaart pleit voor 'Dutch Drone Council'

Nederland

Ook wij kunnen onderstrepen dat Nederland echt mijlenver achter ligt op het gebied van drones en de plank tot nu toe finaal misslaat. Niet alleen de Verenigde Staten loopt ver vooruit op Nederland, maar ook binnen Europa laat Nederland op dit onderwerp allesbehalve zien het beste jongetje van de klas te zijn. Zo werd gisteren bekend dat België flink investeert in een drones voor inzet bij calamiteiten. Ook heeft het kleine landje de tweede grootste testzone voor drones van Europa.

0 Reacties

    Plaats een reactie