Vanaf eind maart krijgt Sint-Truiden de tweede grootste testzone voor drones van Europa. In een zone van zo’n 10 kilometer doorsnee zullen grote drones tot 650 meter hoog mogen vliegen.

Vanaf eind maart

“Het koninklijk besluit dat dit regelt, gaat eind maart in”, aldus Jack Waldeyer van Regionale luchthaven Limburg dat verantwoordelijk is voor de uitbating van de luchthaven.

DronePort

Welgeteld twintig jaar na het vertrek van de militairen krijgt het vliegveld van Brustem een tweede leven als zone waar - naast gewone vliegtuigen - ook onbemande exemplaren de lucht in kunnen. Vorige week is de stad Sint-Truiden samen met partner LRM naar de notaris geweest om de NV DronePort officieel op te richten.

Drone start-ups

Omstreeks 2017 moet er een nieuw gebouw staan voor drone start-ups, een zogenaamde incubator. “Momenteel hebben we al acht starters”, vertelt Peter Dedrij, business development manager van DronePort. “Deze bedrijven zijn bezig met onder meer opleiding, software, sensoren en diensten.”sint-truiden-belgie-droneport-limburg-regional-airportsint-truiden-belgie-droneport-limburg-regional-airport

Maximale hoogte

Momenteel worden er al testen uitgevoerd in een kleine zone van 3 hectare waar men tot 350 meter hoog mag vliegen. Dat is veel hoger dan de 90 meter-limiet die op andere plekken in België geldt. Het maximum van 90 meter is trouwens alleen voor commerciële vluchten; je persoonlijke drone moet onder de 10 meter blijven.

Zone

Vanaf eind maart mogen drones tot 650 meter hoog vliegen en dat in een straal van 5 kilometer vanaf het midden van de startbaan. In het totaal gaat dus een om een zone met een doorsnee van 10 kilometer.

Investeerders

“Alleen in Spanje hebben ze een nog grotere zone”, zegt Peter Dedrij. Daarnaast wordt er vooral uitgekeken naar privé-investeerders. “We praten met een aantal grote namen, maar we moeten eerst wachten op de publicatie in het staatsblad.” De officiële bekendmaking wordt nog deze maand verwacht.

0 Reacties

    Plaats een reactie