In het Belgische Genk zijn de documenten ondertekend waarmee acht partners zich drie jaar lang verbinden om hulpverlenende drones te gaan bouwen. Bedoeling is dat hulpdiensten zoals brandweer en politie drones kunnen inzetten bij rampen.

Hulpdiensten

Volgens de plannen zouden de onbemande vliegtuigjes worden ingezet om in ijltempo alle parameters in kaart te brengen, zodat de menselijke hulpverleners geen kostbare tijd verliezen bij het voorkomen van meer onheil. Het project zal 3,23 miljoen euro kosten en mag rekenen op 1.78 miljoen aan Vlaamse subsidies.

België investeert in drones voor hulpdiensten

Rampen

5 Vlaamse bedrijven en 3 kennisinstellingen (KU Leuven, iMinds en Flanders ISSN) gaan de komende drie jaar een gloednieuw platform ontwikkelen, dat het mogelijk moet maken om slimme drones in te zetten bij rampen, zoals branden, ontploffingen of vliegtuigcrashes. De specialisten van de verschillende partners krijgen drie jaar de tijd om aan dit nieuwe platform te bouwen.

Drones

"Bedoeling is dat de drones die worden ontwikkeld op heel korte tijd naar de plaats van de ramp worden gestuurd en ze de hulpverleners direct kunnen informeren over de aangetroffen risico's", vertelt projectleider Rudy Van den Bergh aan HLN. "Zo zullen de drones kunnen detecteren of en waar er personen in het rampgebied aanwezig zijn, zullen ze chemische stoffen herkennen, haarscherpe beelden doorsturen... De toestellen zijn bovendien explosieveilig."

België investeert in drones voor hulpdiensten

Nieuwe kansen

Tot de doelstellingen behoren, behalve het bouwen van een performant systeem voor hulpverlening, ook de commerciële opportuniteiten voor de partners. Tegen 2023 willen zij zo'n 235 banen creëren.

0 Reacties

    Plaats een reactie