Vandaag werd het eerste algemeen overleg gehouden over drones in de Tweede Kamer. Hierin waren veiligheid, handhaving en regelgeving de belangrijkste aspecten. Er werd tijdens het debat positief gesproken over de opkomende technologische innovaties en de financiële voordelen van drones. Ondanks dat er kritische vragen werden gesteld stonden de neuzen duidelijk in dezelfde richting.

Kamervragen

Er wordt duidelijk hard gewerkt aan verandering van de wet- en regelgeving van drones, maar tot op heden is er weinig bekend over concrete veranderingen. Tijdens het algemeen overleg gaven Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur en Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld antwoord op vragen over de toekomst van de onbemande luchtvaartuigen. tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-staatssecretaris-infrastructuur-milieu-mansveld-minister-veiligheid-justitie-steur-vergadering-3-sept-2015tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-staatssecretaris-infrastructuur-milieu-mansveld-minister-veiligheid-justitie-steur-vergadering-3-sept-2015

Regelgeving

Het kabinet is zich ervan bewust dat de wet- en regelgeving moet worden aangepast. Het toekomstperspectief ziet er rooskleurig uit voor de onbemande luchtvaartuigen, het kabinet ziet meer kansen in drones dan bedreigingen. Wel is er een duidelijke regelgeving nodig om de onbemande luchtvaartuigen veilig toe te laten treden aan het luchtruim. In het beleidsvoornemen van 30 april 2015 werd als beoogde ingangsdatum van een aantal aanpassingen 1 oktober 2015 genoemd. Deze datum is echter niet haalbaar en is uitgesteld. De timing van de volgende stappen in de regelgeving is afhankelijk van de inbreng van de Kamer en de definitieve voorstellen van het European Aviation Sefety Agency (EASA).

Politie, Brandweer en Hulpverlening

In het Kamerdebat werd gesproken over de inzet van drones door onder andere Politie, Brandweer en andere hulpdiensten. Het zou in de toekomst mogelijk zijn dat de Politie verdachten gaat achtervolgen met een drone of een drone inzet bij de opsporing van wietplantages. De Brandweer kan een drone nuttig inzetten om bijvoorbeeld een brand in te schatten zodat er effectief geblust kan worden. Een AED bezorgen met een drone, zoals de Ambulance-drone, behoort ook tot de toekomstige mogelijkheden van de hulpverleners. De regelgeving is voor veel van de toepassingen nog niet geschikt. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijk om een Ambulance-drone en een Politie drone in achtervolging in het zicht te houden. Ook mogen deze drones nog niet boven bebouwing vliegen en mogen zij alleen overdag opereren.

Testlocatie

Kees Verhoeven van D66 haakte in wanneer Minister sprak over testlocaties in Nederland. In juli werd het duidelijk dat de plannen voor een testlocatie bij vliegbasis Valkenburg definitief van de baan gingen. Toch ziet Verhoeven graag een testlocatie op de oude vliegbasis. Hij vindt het erg jammer dat de Kamer zich niet net zo positief opstelt tegenover drones, zoals zij dat ook tegen zelfrijdende auto’s doen. Hiervoor worden namelijk door de overheid testlocaties aangewezen om deze innovatie voorspoedig te laten voorlopen. Staatssecretaris Mansveld geeft aan dat de sector zelf moet voorzien in testlocaties en refereert naar de plannen die inmiddels gemaakt zijn om van vliegbasis Twente een DroneZone te maken. tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-verhoeven-vergadering-3-sept-2015tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-verhoeven-vergadering-3-sept-2015

Gewicht drone

In de eerder gemaakte plannen om de drone wet- en regelgeving per 1 oktober te wijzigen, werd gepleit voor een maximaal gewicht van 4 kilogram in de minidrone klasse. Deze klasse is bepaald omdat omringende landen een gewicht variërend van 1 tot 7 kilogram hanteren. Een Europese drone wet- en regelgeving wordt ook opgesteld maar laat nog lang op zich wachten. Om hier niet te ver vandaan te zitten is er gekozen voor een klasse tot 4 kilogram.

Training van de piloot

Commerciële drone bestuurders moeten verplicht een opleidingstraject volgen waarin zij een theoretisch- en praktijkexamen afleggen. De wet- en regelgeving voor de recreant drone piloot wordt als eerste veranderd en mogelijk moet ook deze voldoen aan bepaalde competentie eisen. Daarnaast zal ook de drone aan bepaalde technische eisen moeten voldoen.

Communicatie regelgeving

Het Kabinet is zich ervan bewust dat deze wet- en regelgeving duidelijk moet worden gecommuniceerd. Commerciële piloten zijn door hun training van alle regels op de hoogte maar veel hobbyisten zijn niet van alle regels op de hoogte. Om meer bewustzijn te creëren wordt er gewerkt aan een communicatieplan dat in het najaar van 2015 gereed zal zijn. Ideeën die hierbij al naar boven kwam was bijvoorbeeld het verplichten van een folder bij aanschaf van een drone en het inzetten van online communicatie middelen zoals internet discussies en YouTube filmpjes. Hiermee proberen zij verschillende doelgroepen aan te spreken. tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-helder-visser-vergadering-3-sept-2015tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-helder-visser-vergadering-3-sept-2015

Privacy

In het overleg werden ook kritische vragen over privacy gesteld. Wat zou je bijvoorbeeld moeten doen wanneer de drone van de buurman boven je tuin ziet vliegen. Het advies is om eerst te praten met de buurman en niet over te gaan tot het neerhalen van de drone. Wanneer niet bekend is van wie de drone is kun je aangifte doen bij de politie. De politie kan dan een onderzoek starten om de eigenaar van de drone te achterhalen.

Handhaving

Het is natuurlijk moeilijk om een drone piloot te achterhalen wanneer je enkel een drone in de lucht ziet. Hierover werden dan ook kritische vragen gesteld of het wel realistisch is om deze regels te handhaven. De Minister legt het verband met andere incidenten waarbij de dader spoorloos is. De politie dient een onderzoek te starten om de dader te achterhalen.

Straffen

Als de dader achterhaald is zal deze een passende straf verdienen voor het overtreden van de regels. Wat deze straffen inhouden wordt nog bepaald. De Minister beloofde hier spoedig op terug te komen.

Registratie

Tijdens het overleg kwam ook het idee boven om drones te registreren. Wanneer men een drone aanschaft zou de koper zich moeten legitimeren. Deze ideeën worden nog onderzocht en zullen voorlopig nog niet ingevoerd worden. toekomstige-drones-tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-helder-visser-vergadering-3-sept-2015toekomstige-drones-tweede-kamer-drone-wet-en-regelgeving-den-haag-helder-visser-vergadering-3-sept-2015

1 Reacties

  1. rob

    En daar geven we onze belasting centjes aan uit...

Plaats een reactie