Onbemande vliegtuigjes ondersteunen in de toekomst de brandweer van Twente bij het bestrijden van branden. Zij zijn het eerste korps in Nederland die bevoegd zijn om drones in te zetten bij dergelijke calamiteiten. De drone zorgt ervoor dat de brandweerlieden een goed beeld hebben van hoe de brand er uit ziet en waar de brandhaard zich bevindt.

Succes

Het brandweerkorps van Twente was al ruim een jaar bezig om een primeur te behalen. Zij zijn dan ook erg blij dat zij daadwerkelijk de eerste zijn die drones in mogen zetten bij het bestrijden van vuurzeeën. Het is nog even wachten op de laatste goedkeuringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport voordat deze onbemande vliegtuigjes de lucht in mogen. Naar verwachting verkrijgt het korps de vergunning deze maand. Het toestel waar Twente over beschikt voldoet aan alle technische eisen en de piloten zijn bevoegd. De laatste goedkeuringen die nog nodig zijn gaan over de voorschriften met betrekking tot de veiligheid van het brandweerpersoneel en de omstanders bij een brand.

Oefeningen

In Twente en de regio's midden- en West-Brabant werden al eerder oefeningen gehouden. Deze oefeningen werden door brandweer Twente gehouden op het oefencomplex van de Risk Factory.

Het idee

De bedoeling is dat de drone de brandweer gaat ondersteunen bij het bestrijden van branden. Het vliegt naar de bestemming waar de brand plaatsvindt en kan dan een goed beeld geven van de grootte van de brand. Tevens kan het vliegtuigje vaak achterhalen waar de brandhaard is. Hierdoor is het voor de brandweer een stuk eenvoudiger om de brand effectief te bestrijden. drones vuurdrones vuur

Dronefilmpje

Brandweer Twente was kort geleden nog niet te spreken over een amateur dronepiloot die beelden maakte van een brand met zijn drone. Het vliegtuigje zou gevaarlijke stoffen zoals asbest mee kunnen nemen. Het is tevens mogelijk dat de drone in brand vliegt en vervolgens neerstort. Hierdoor kan de veiligheid van de piloot zelf en de brandweerlieden in het geding komen. Wat betreft de veiligheid is het belangrijk dat amateurpiloten niet in de buurt moeten komen van een brand.

2 Reacties

  1. Tsergej

    Goed nieuws! super handig.

  2. Rob

    Wat hypocriet, laatst nog aangeven dat een drone gevaarlijke deeltjes kan verspreiden...

Plaats een reactie