Drone OS maker Airware houdt abrupt op met bestaan. De startup haalde in het verleden ruim 118 miljoen dollar op en investeerde dat in meerdere droneprojecten gericht op de zakelijke markt. Dat geld is nu definitief op.

Aerial Information Platform

Airware, begonnen in 2011, was vooral bekend van haar Aerial Information Platform (AIP). Dit systeem combineert hardware, software en cloud-diensten om drones van verschillende afmetingen te besturen. Het werd gepromoot als een veilig en betrouwbaar systeem voor zakelijke gebruikers die meer wilden dan wat de consumentendrones op dat moment te bieden hadden. Het uiteindelijke doel was om het 'Windows" voor drones te worden.

Airware financieel in vrije val

Eigen drones

De zakelijke markt voor drones was echter nog niet groot genoeg en bedrijven waren nog zoekende naar hoe ze drones zouden gaan inzetten. Om dit proces te versnellen besloot Airware om naast het besturingsysteem ook zélf drones te gaan ontwikkelen. Deze konden dan kant-en-klaar -inclusief besturingssysteem- geleverd worden aan bedrijven. Ook werd er geïnvesteerd in een drone-fonds waarmee Airware hoopte andere startups te doen groeien onder diens vleugels. Naarmate drones echter steeds geavanceerder werden, verloor Airware langzaam haar bestaansrecht en viel het doek.

Investeerders

Het faillissement van Airware is groot nieuws, met name voor investeerders. Het bedrijf haalde het gigantisch bedrag van 118 miljoen dollar op verspreid over drie investeringsrondes. Onder deze investeerders bevonden zich grote partijen als Intel, Google en Caterpillar. Airware zelf heeft op de website een bedankbriefje achtergelaten, gericht aan iedereen die in het project geloofde. Saillant detail: slechts enkele dagen voordat het failliet werd aangekondigd, opende Airware nog een kantoor in de Japanse hoofdstad Tokio.

Airware financieel in vrije val


0 Reacties

    Plaats een reactie