De divisie binnen Google's Alphabet die onderzoek doet naar dronebezorging, ook wel bekend onder de naam 'Project Wing', heeft officieel toestemming gekregen van de FAA om een zwerm van 20 drones tegelijk het Amerikaanse luchtruim in te sturen.

Uitzondering

Uit een publicatie blijkt dat de Federal Aviation Administration (FAA) toestemming verleent aan Google dronepiloten om een zwerm tot 20 drones te mogen besturen. Een woordvoerder van Google heeft bevestigd dat deze uitzondering is verleend voor het testen van 'drone delivery'.

Google mag een zwerm van 20 drones de lucht in sturen

Zwerm

Met haar afdeling 'X' focust Google zich met name op dronebezorging, maar de toepassing om meerdere drones door één piloot zien we ook terug in andere sectoren. Zo werken Intel en Disney aan lichtshows met drones waarin een zwerm met honderden drones door één bestuurder wordt bediend. Maar ook bij zoek-en-reddingsacties kan het erg effectief zijn om grote zwermen met drones op pad te sturen.

Beperkingen

De uitzondering van de FAA behelst wel verschillende beperkingen. Zo mag Google met haar drones niet boven de 60 meter vliegen, moet de dronepiloot de drones altijd in het zicht houden en mag Google alleen vliegen rondom een gereserveerd vliegveld in Merced in de Amerikaanse staat Californië.

Dronebezorging

Dankzij deze restricties is 'drone delivery' nog allesbehalve werkelijkheid, maar er is zeker weer een klein stapje in de goede richting gemaakt. Beetje bij beetje integreert de FAA commerciële drones in het Amerikaanse luchtruim; een beweging waar Europa een voorbeeld aan kan nemen.

Google mag een zwerm van 20 drones de lucht in sturen

2017

Vorig jaar sprak Dave Vos, projectleider van Project Wing, nog uit dat Google in 2017 wil beginnen met bezorging via drones.

Toekomst

De huidge regels van de FAA staan het niet toe dat drones buiten het gezichtsveld van de piloot mogen vliegen. FAA heeft wel aangegeven dat in de toekomst hier wellicht uitzonderingen op zullen komen, bijvoorbeeld voor dronebezorging.

Google mag een zwerm van 20 drones de lucht in sturen

NASA

Toch is de kans aannemelijk dat het langer op zich laat wachten dan Google hoopt. Zo werkt NASA samen met FAA aan een luchtverkeerssysteem voor drones dat pas in 2019 wordt opgeleverd.

0 Reacties

    Plaats een reactie