De Europese pilotenvakbonden doen een oproep om drones op een veilige manier te integreren in het Europese luchtruim. Hiervoor pleiten zij onder andere voor een registratiesysteem en verplichte trainingen en certificaten.

Veilig luchtruim

De Europese pilotenvakbonden hebben een oproep geplaatst om de integratie van drones in het luchtruim veiliger te maken. Dit naar aanleding van het toenemend aantal waarnemingen van drones in de buurt van de bemande luchtvaartuigen. In de oproep schrijven zij dat het toenemend aantal recreatieve drones ervoor zorgt dat de kans op ongelukken ook toeneemt. Vaak worden de potentiële gevolgen onderschat. Om deze risico's te beperken moeten er volgens de vakbonden veranderingen worden toegepast.

Pilotenvakbonden roepen op om drones veilig te integreren in het Europese luchtruim

Voorlichting

Om een de veiligheid in het Europese luchtruim te waarborgen adviseren de pilotenvakbonden een aantal maatregelen als toevoeging aan de vraag voor een striktere regelgeving en een sterk wetgevingskader. Allereerst willen de vakbonden dat de drone bestuurders, zowel recreatie als professioneel, beter worden ingelicht over de veiligheid, risico's, verzekeringen, verantwoordelijkheden en privacy van derden.

Drone registratie

De Europese pilotenvakbonden willen tevens een registratiesysteem voor drones. Door alle drones te registreren kan een piloot sneller opgespoord worden na een incident. Daarnaast verwachten de politievakbonden dat de dronepiloten voorzichtiger vliegen wanneer ze weten dat ze opgespoort kunnen worden. Het registratieproces moet plaatsvinden bij de verkoop van drones.

Pilotenvakbonden roepen op om drones veilig te integreren in het Europese luchtruim

Geofencing

Naast het registratiesysteem willen de vakbonden dat drones ook vaker uitgerust worden met geofencing. Deze softwarematige aanpassing zorgt ervoor dat drones alleen kunnen vliegen waar dit toegestaan is. Hierdoor is het onmogelijk om met je drone in druk luchtruim te komen.

Onderzoek

De pilotenvakbonden willen naast de veiligheidseisen voor dronepiloten ook dat er meer en beter onderzoek wordt gedaan van de impact tussen drones en bemande luchtvaartuigen. Er is al bekend wat de impact is van een vogel in de motor van een vliegtuig, maar wat er gebeurt als een drone in de motor terecht komt is niet bekend.

Waarnemingen

Het aantal waarnemingen van drones rond bemande luchtvaartuigen neemt de afgelopen jaren steeds toe. Dit heeft voornamelijk te maken met de toename van het aantal drones. Onlangs werd bekend dat dit jaar in Nederland tot juni al meer waarnemingen rond vliegtuigen zijn geweest dan in het gehele jaar 2015.

0 Reacties

    Plaats een reactie