Een team van de TU Delft heeft met hun robot een sorteerwedstrijd van Amazon gewonnen, zo meldt RoboValley.

Amazon Picking Challenge 2016

De wedstrijd - Amazon Picking Challenge 2016 - vond plaats tijdens RoboCup 2016, een toonaangevende robotcompetitie gehouden van 29 juni tot 3 juli 2016 in Leipzig. Tijdens Amazon's wedstrijd was de taak om autonome robots in te zetten om producten in de schappen van het magazijn te zetten.

Taken

De robots moesten de taak ook in omgekeerde volgorde uitvoeren. Dus in plaats van schappen inruimen, moesten de robots ook items uit de schappen kunnen pakken. De wedstrijd bestond daarom ook uit twee verschillende opdrachten; op vrijdag de 'stow task', op zaterdag de 'pick task'.

Stow task

Bekijk de video van de 'Stow task' van Team Delft:

Pick task

Bekijk de video van de 'Stow task' van Team Delft:

Finale

De finale op zaterdag bleek zenuwslopend te zijn. Zowel Team Delft als het Japanse team PFN verzamelde 105 punten. Wat volgde was een 'fotofinish', waarbij de jury een analyse van de eerste pick van de twee teams uitvoerde. Het snelste team zou winnen. Met een verschil van ongeveer een halve minuut, bleek Team Delft de snelste! Japanse team PFN moest genoegen nemen met een tweede plaats. NimbRo Picking eindigde derde.

Robuust systeem

Kanter van Deurzen uit het bedrijf Delft Robotics is een van de teamleiders. Zijn team won als gevolg van een grondige voorbereiding, zegt hij. Ook wordt de robot geprogrammeerd op een manier dat ervoor kiest om te gaan voor het maximum aantal punten dat kan worden bereikt in de wedstrijd. "We hebben een zeer robuust systeem gebouwd, dat nauwelijks fouten maakt bij het kiezen van de items."

Robot van TU Delft wint Amazon Picking Challenge 2016

TU Delft Robotics Institute

"We zijn erg blij dat we in staat zijn geweest om dit succesvolle systeem te ontwikkelen", zegt Carlos Hernández Corbato van de TU Delft Robotics Institute, de andere team leider. "Technische Universiteit Delft leidt de overdracht van deze technologie in de richting van de uitvoering in het bedrijfsleven."

Nederland

Afgelopen weekend was een historisch weekend voor Nederlandse robotica. Naast de Amazon Picking Challenge 2016 sleepte een team van TU Eindhoven het wereldkampioenschap robotvoetbal binnen.

Amazon

De Amazon Picking Challenge 2016 laat zien dat de retailgigant investeert in robots om taken van mensen uit te voeren. In 2012 kocht Amazon het bedrijf Kiva Robots voor een slordige 775 miljoen dollar en sindsdien zijn bepaalde delen van het orderverwerkingsproces in sommige distributiecentra al geautomatiseerd.

Robot van TU Delft wint Amazon Picking Challenge 2016

Drones

Naast robots in haar magazijn, wil Amazon natuurlijk ook drones inzetten voor het bezorgproces. Door de inzet van robots en drones streeft Amazon om haar kosten drastisch omlaag te brengen en probeert de retailgigant alle delen van de keten in eigen beheer te krijgen. Bij een mogelijke inzet van drones voor bezorging zal de postvervoerder voor sommige zendingen namelijk ook worden vervangen door een stukje technologie.

Robot van TU Delft wint Amazon Picking Challenge 2016

0 Reacties

    Plaats een reactie