Ton Elias (VVD) heeft in de Tweede Kamer gepleit voor een gewichtslimiet voor drones. Hij stelt voor het maximale gewicht voor drones die door particulieren worden gebruikt te beperken, zo meldt De Telegraaf.

Maximaal 25 kilo

Momenteel mag een particulier nog een drone kopen van maximaal 25 kilo. Lichtere toestellen hebben volgens de VVD twee voordelen. Ze kunnen niet zo hoog vliegen en zullen bij incidenten minder schade aanrichten omdat ze kleiner zijn. "Drones bieden veel mooie kansen, maar we moeten gevaarlijk geklungel aan banden leggen", aldus Elias in de Telegraaf.

VVD wil maximum gewicht voor recreatieve drones

Nut

Wij zijn zeker voorstander van een dergelijke regel, maar deze afspraak zal vooralsnog weinig invloed hebben op het gebruik van drones door consumenten. Bovenstaande afbeelding laat zien dat vrijwel alle consumenten-systemen - en zelfs professionele systemen zoals DJI Inspire 1 - onder de 5 kilogram grens vallen. Een dergelijke regel kan er wel voor zorgen dat het verboden wordt om te vliegen met zelfgebouwde bouwsels.

VVD wil maximum gewicht voor recreatieve drones

Onderzoek

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur gaf donderdagavond aan dat zij met de sector over het plan gaat praten. "Ik ga het verkennen, maar ik kan niet opleggen dat drones voor recreatief gebruik lichter moeten worden", aldus Dijksma. Zij wacht daarvoor op onderzoek dat eind dit jaar klaar moet zijn.

Strengere regels

De bewindsvrouw kondigde onlangs na enkele incidenten al aan dat zij de regels voor drones wil aanscherpen en niet wil wachten op Europese regels voor registratie en productie-eisen die zij in 2018 verwacht. Zij vindt dat de zorgen over de recreatieve dronevlieger en de veiligheid van het vliegverkeer toenemen.

VVD wil maximum gewicht voor recreatieve drones

Voorlichting

Onze grote vraag is of strengere regels leiden tot het gewenste resultaat. Er dient eerdere een duidelijkere regelgeving worden opgesteld en deze regels dienen te worden gehandhaafd. Hiervoor zal het publiek en bewindsvoerders voorgelicht moeten worden op het gebied van drones.

Commercieel

Professioneel gebruik van drones, bijvoorbeeld in de landbouw, wil Dijksma niet beperken. Helaas werd ook weinig aandacht besteed hoe Nederland juist deze nieuwe commerciële sector een kans gaat bieden.

1 Reacties

  1. Jon

    Op zich een stap in de goede richting. Alleen heeft het gewicht niet zo veel invloed erop, behalve de vatbaarheid voor de wind dan. Ik heb al diverse hobbyisten gezien die met o.a. aangepaste WLtoys quadcopters van

Plaats een reactie