Een KLM-piloot zegt een drone gezien te hebben op vijf kilometer hoogte. Dat gebeurde ten noorden van Zwolle, iets na zeven uur 's ochtends, op Bevrijdingsdag. Volgens de piloot vloog het onbemande vliegtuigje ongeveer 300 tot 450 meter lager dan het vliegtuig, op een halve kilometer afstand, zo meldt AD.

Hoogte

"Wij hebben niet eerder een melding gehad van een piloot die een drone zag op een dergelijke hoogte", zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). In maart dit jaar verscheen er wel een filmpje van een mafkees die zijn drone naar 3,4 kilometer hoogte stuurde boven Hellevoetsluis.

Onderzoek

Direct na de melding van de KLM-piloot is de Luchtvaartpolitie ingeschakeld. Helaas kon de drone en de bestuurder niet getraceerd worden.

KLM-piloot ziet drone op 5 km hoogte

Geschrokken

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt erg geschrokken te zijn van een drone op deze hoogte. "Vliegtuigen hebben op die hoogte doorgaans een snelheid van 800 tot 900 kilometer per uur. Dan worden de risico’s wel erg groot. Hoe harder je gaat, hoe groter de kans dat de ruit van de cockpit eruitvliegt bij een botsing", zegt Joost van Doesburg van de VNV.

Techniek van drones

Volgens Van Doesburg geeft dit incident "de bizarre technische mogelijkheden" van drones aan. "Vroeger kon je alleen met heel kostbare drones zo hoog komen. Maar nu kan je voor nog geen 1000 euro al een drone kopen die dit kan."

Geschrokken

Vanavond vindt er een plenair debat plaats over drones in de Tweede Kamer.

KLM-piloot ziet drone op 5 km hoogte

Zorgelijk

Luchtverkeersleiding Nederland vindt het zorgelijk dat piloten in april en mei dit jaar meerdere keren drones hebben gemeld op locaties waar deze vanwege de veiligheid niet zijn toegestaan, zoals bij Schiphol. "Luchtverkeersleiders kunnen drones niet zien op de radar en drones zijn vrijwel niet waar te nemen vanuit de verkeerstoren. Bovendien is er geen tweezijdig radiocontact mogelijk met de drone-bestuurder. Daarom is het risicovol en niet toegestaan om drones in de omgeving van luchthavens te gebruiken", zegt een woordvoerder.

Maatregelen

De LVNL is met de overheid in gesprek over maatregelen die het risico van drones voor het luchtverkeer kunnen minimaliseren, zoals regelgeving en handhaving. "Kennis over regels is essentieel voor het veilig gebruiken van drones. Ze zijn bijvoorbeeld verboden in ongeveer een straal van 15 kilometer rondom Schiphol. Alleen professionele drone-operators kunnen onder speciale voorwaarden toestemming krijgen om in dit gebied een drone te gebruiken."

2 Reacties

  1. Youssef

    Uiteraard de grootste onzin die er is. 5km is voor vrijwel alle drones niet haalbaar om maar te zwijgen over de batterij die is in stijgende modus na 500 meter al zo goed als op de helft. Laat staan 5000 meter geen enkele drone haalt deze waardes. Lijkt wel alsof de verkeersvlieger van klm bewust dit soort incidenten melden welke niet bestaan om strenge regelgeving in te voeren. Het zijn ook altijd klm piloten in Nederland niemand anders. Heb jarenlang niets over drones gehoord en nu is het al een paar maanden elke week wel raak.

  2. Jan-Pieter van der Hoek

    Het enige bewijs dat de bewuste drone zo hoog vloog is de geloofwaardigheid van de KLM-piloot en niets anders. Een drone is/kan niet waargenomen worden op de radar en de drone-operator is niet gevonden. De VNV is terecht bang dat er iets verschrikkelijks gebeurd. Zou het ook kunnen zijn dat piloten te snel roepen dat ze drones in de buurt van hun vliegtuig hebben gezien? Ik denk even aan enkele weken geleden waar een BA piloot een "drone" spotte. Dit bleek naderhand een plastic zak te zijn geweest. Er van uit gaande dat de KLM-piloot inderdaad de waarheid spreekt, welke onbenul vliegt zijn drone zo hoog?!

Plaats een reactie