De politie in Amsterdam gaat streng optreden tegen vliegende drones boven de binnenstad tijdens Koningsdag 2016.

Politie Amsterdam treedt streng op tegen drones tijdens Koningsdag 2016

Overlast

Het aantal meldingen van drones boven de stad is in het laatste jaar verdrievoudigd. De politie maakt zich zorgen over de toename en waarschuwt hard te zullen optreden, zo meldt AT5. Vliegen met een drone is namelijk boven de hele stad verboden.

Meldingen

In 2014 kwamen er vijftien meldingen binnen bij de politie. Vorig jaar waren dat er 42. "Het begint een groot probleem te worden", zegt Kevin Engelen van de politie Amsterdam. "Wereldwijd worden er ongeveer tweehonderdduizend drones per maand verkocht. Dat is althans wat ze in kaart kunnen brengen en het wordt steeds makkelijker om aan een drone te komen."

Politie Amsterdam treedt streng op tegen drones tijdens Koningsdag 2016

Boete

Agenten worden inmiddels actief doordrongen van de gevaren, zodat ze alert zijn op de vliegende objecten. Wie het er toch op waagt om met een drone boven de stad te vliegen kan rekenen op een boete die hoger kan zijn dan de aanschafprijs van een drone. "Mensen moeten zich gewoon bewust zijn van de regels. We weten het. Er komen mooie evenementen aan waar prachtige luchtopnames van gemaakt kunnen worden. Maar doe het gewoon niet."

Regels

Ook luchtvaartorganisaties en de ANWB maken zich zorgen om het toenemende drone-gebruik. Via een brandbrief eisen zij snel maatregelen van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur. Laatstgenoemde kondigde vorige week aan dat er snel strengere droneregels doorgevoerd gaan worden.

5 Reacties

  1. Jon

    Blij om te zien dat men eindelijk de boel gaat aanpakken. Ik snap niet dat ze de wetgeving nog strenger maken want juist de mensen die daar de aanleiding voor zijn gaan zich er niet aanhouden. De eerlijke hobbyist die zich wel aan de regelgeving houd wordt nu ontzettend benadeeld. Er wordt momenteel praktisch 0 gehandhaafd, geen boetes bij overtredingen men heeft vrij spel. Dan kun je de wet strenger maken zonder dat het ook maar iets resultaat heeft.

  2. Bernhard

    Niet handhaven is ook voor de professionele drone bedrijven killing. Wij moeten veel kosten maken voor opleiding, keuring en certificering en dienen met minimaal drie personen te werken tijdens een opdracht. Teun de Beun-hobbyist komt vervolgens met zijn drone en maakt voor tweehonderd euro (zwart...) luchtopnames... Op deze wijze kunnen wij nimmer concurreren. Hard aanpakken die illegale praktijken.

  3. Jan Willem

    42 meldingen per jaar een groot probleem?? Tjongejonge..... hoe groot moet het drugsprobleem dan wel niet zijn, of de fietsdiefstallen, overvallen, liquidaties, inbraken....... Die 42 meldingen zetten inderdaad de hele misdaadstatstieken van Amsterdam op de kop.....

  4. Jan Willem

    Ik wil met mijn opmerking overigens niet ontkennen dat er regels zijn en die regels moeten natuurlijk worden nageleefd. Maar om het nu meteen als groot probleem te bestempelen.....

  5. Carlo Wood

    Zoals altijd, als het leuk is mag het niet. What else is new.

Plaats een reactie