Idronect, een Belgische drone start-up uit Sint-Truiden, heeft een drone management-oplossing ontwikkeld. Het softwareplatform maakt het mogelijk vluchten te stroomlijnen, op elkaar af te stemmen en de veiligheid te verhogen in het Belgische luchtruim.

idronect-team-belgieidronect-team-belgie

Idronect

Het systeem werd bedacht door een ervaren rot binnen de luchtvaartsector, ingenieur-piloot Tom Verbruggen, die met mede-oprichter en software ingenieur Chris De Rouck het platform in nauwe samenwerking met o.a. Directoraat-Generaal Luchtvaart uitwerkte. Volgens Verbruggen biedt Idronect de allereerste digitale oplossing wereldwijd die alle partners in het drone-management met elkaar verbindt.

Centraal platform

“Idronect maakt het onbemand vliegen eenvoudig en veilig voor iedereen. Zo zullen piloten met enkele muisklikken hun vluchten kunnen aanvragen en bevestigd krijgen door het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Het platform maakt het mogelijk om drones die van de goedgekeurde route afwijken, op te sporen en de eigenaars te sanctioneren”, aldus Verbruggen.

idronect-lucht-verkeer-systeem-dronesidronect-lucht-verkeer-systeem-drones

DronePort

Deze week werd de toepassing met succes getest in DronePort, een speciale ruimte voor commerciële vluchten met drones op Regionale luchthaven Limburg in Sint-Truiden.

Concurrentie

Idronect claimt het eerste drone management platform ter wereld te zijn, maar er wordt door meerdere partijen gewerkt aan een vergelijkbaar systeem. Zo werkt Airware vanuit San Francisco in samenwerking met NASA aan een luchtverkeerssysteem voor commerciële dronevluchten. Ook presenteerde Nokia deze week in Dubai een verkeerssysteem dat werkt via de LTE-band. De grote vraag blijft of ieder land (of regio) een eigen systeem gaat gebruiken of dat er uiteindelijk één centraal systeem komt voor (commerciële) dronevluchten wereldwijd.

0 Reacties

    Plaats een reactie