Nieuwe technologie vraagt om nieuwe wetgeving. Zo leidde de opkomst van de mobiele telefoon bijvoorbeeld tot een verbod op bellen achter het stuur. Steeds vaker blijkt dat ook drones om speciale regelgeving vragen. Want mag je bijvoorbeeld met je drone over een zwaar bewaakte gevangenis vliegen?.

Wetgeving Verenigde Staten

Het lijkt voor de hand liggend: het toestaan van drones boven een gevangenis is vragen om problemen, dus het zal wel verboden zijn. In de VS blijkt niets minder waar. In slechts 1 staat, namelijk Tennessee, worden drones boven gevangenissen door de wet verboden. In alle anders staten is er gewoonweg nog geen wetgeving op dat gebied wat betekent dat het voorlopig gewoon is toegestaan.

Clinton Correctional Facility

Adam Rupeka wilde dit wel eens testen en voerde met zijn drone een uitgebreide vlucht boven Clinton Correctional Facility in de staat New York. Gevangenismedewerkers waren uiteraard niet gecharmeerd van zijn brutale actie en hielden hem staande. Even leek Adam in grote problemen te zijn, maar na tussenkomst van de politie was hij vrij om te gaan. Men stelde hem in het gelijk: er bestaat geen wet die hem verbiedt met zijn drone over de gevangenis te vliegen. adam-rupekaadam-rupeka

Ontsnapping

Slechts acht weken voor dit voorval ontsnapten twee veroordeelde moordenaars met behulp van een zaag uit Clinton Correctional Facility. Dit bracht de gevangenis en justitie in New York uiteraard zeer in verlegenheid, en men zat dan ook totaal niet te wachten op de actie van Adam Rupeka. Met zijn dronevlucht werd pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar deze en andere gevangenissen zijn. Met een drone kan bijvoorbeeld zeer gedetailleerd de gevangenis in beeld worden gebracht en worden gezocht naar zwakke schakels in de beveiliging, of kunnen verboden spullen naar binnen worden gesmokkeld. Een misschien nog wel veel groter gevaar zijn drones waarop wapens worden gemonteerd, waarmee men vrij eenvoudig een aanslag op bewakers zou kunnen plegen.

Adam Rupeka

De dronepiloot in kwestie, Adam Rupeka, is voor de politie geen onbekende. In september 2015 werd hij gearresteerd omdat hij een drone in een schoorsteen van het Capitool had laten crashen.

0 Reacties

    Plaats een reactie