Veiligheid is een belangrijk aspect in de drone wereld. Daarom komt België met een nieuwe regelgeving die de veiligheid meer moet garanderen. Deze nieuwe regelgeving zou echter eind dit jaar al doorgevoerd worden, maar door een advies van de Europese Commissie wordt dit uitgesteld tot waarschijnlijk maart 2016.

Koninklijk besluit

Het streven in België was om voor het eind van dit jaar het Koninklijk Besluit met betrekking tot het civiele gebruik van drones geregeld te hebben. Dit besluit loopt nu echter vertraging op doordat de Europese Commissie nog niet helemaal tevreden is. Naar verwachting wordt het Koninklijk Besluit nu doorgevoerd in maart 2016.

Regelgeving

De nieuwe regelgeving houdt voor privégebruik in:

  • Drones zijn toegestaan op privédomein
  • Maximale vlieghoogte van 30 meter
  • Er is geen licentie nodig
De nieuwe regelgeving houdt voor professioneel gebruik in:
  • Er mag gevlogen worden tot een hoogte van 90 meter
  • Er moet een medisch- en praktijkexamen afgenomen worden
  • Aantoonbare toereikende theoretische kennis is benodigd
  • Er moet 2 uur per jaar (6 vluchten) gevlogen worden om de de licentie te behouden

Aanmerkingen

De Europese Commissie heeft een aantal aanmerkingen op het Koninklijk Besluit, waar ze echter nog niet inhoudelijk op in willen gaan. Hier gaan ze pas in de loop van de komende dagen op in. Er is echter geen reden tot paniek, want het zijn slechts een aantal technische opmerkingen.

Privacycommissie Drones

In augustus heeft de nieuwe regelgeving, uitgewerkt door Jacqueline Galant (Belgische Minister van Mobiliteit), nog groen licht gekregen van de Privacycommissie Drones. Het moest echter alleen nog goedgekeurd worden door de Raad van State. De nieuwe regelgeving wordt over het algemeen goed opgepakt door drone piloten. jacqueline-galant-regelgeving-belgiëjacqueline-galant-regelgeving-belgië

0 Reacties

    Plaats een reactie