Eind maart kondigde de Belgische Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant aan de wetgeving voor drones in België uitgewerkt te hebben. De nieuwe drone regelgeving van onze zuiderburen is gereed voor opname in het koninklijk besluit dat het privé en commercieel gebruik van drones regelt. Het voorstel diende eerst nog goedgekeurd te worden door Privacycommissie Drones. De commissie maakt vandaag bekend dat Galant's drone regelgeving groen licht krijgt. Nu is nog enkel wachten op goedkeuring door de Raad van State voor de nieuwe wetgeving van kracht kan worden.

Privacycommissie Drones

De Privacycommissie Drones is speciaal in het leven geroepen om de invloed van drones op de privacy van de Belgen na invoering van de nieuwe wetgeving, die eerder dit jaar werd opgesteld door minister Jacqueline Galant, te onderzoeken. De commissie presenteert vandaag haar bevindingen. Het onderzoek richtte zich enkel op drones die persoonsgegevens kunnen verwerken, dus bijv. wanneer deze zijn uitgerust met camera of microfoon. Drones die niet over dergelijke technologie beschikken vormen geen issue voor de privacy. privacycommissie_drones_intrusieve_technologieprivacycommissie_drones_intrusieve_technologie

Intrusieve technologie

Alhoewel de Privacycommissie Drones de onbemande luchtvaartuigjes als intrusieve technologie voor de privacy beschouwt, gaat deze toch akoord met de nieuwe wetgeving omtrent drones. De commissie vindt drones wel een meer ingrijpende technologie voor de privacy dan vaste camera's of gewone bewaking vanuit de lucht: door hun hoge vlieghoogte zijn ze minder zichtbaar. Een drone is ook moeilijker opspoorbaar en de bestuurder is moeilijk te vinden. Een drone kan ook informatie verzamelen, zowel overdag en 's nachts. Bovendien kan het niet alleen videobeelden maken, maar ook communicatiesignalen afluisteren, gezichten opsporen, bewegingen registreren of abnormale verplaatsingen melden.

Positieve conclusies

Ondanks alle bedenkingen geeft de Privacycommissie toch een positief advies voor het wetsvoorstel van Minister Galant. Het nieuwe Koninklijk Besluit stelt namelijk ook duidelijk dat de privacywetgeving moet worden toegepast. De commissie spreekt daarnaast vol lof over het feit dat de privacywetgeving in de opleiding van dronebestuurders wordt opgenomen. Deze opleiding wordt voor professionele drone operators verplicht en bestaat uit een medisch- en praktijk examen. droneregelgeving_belgie_jacquelinegalantdroneregelgeving_belgie_jacquelinegalant

Tegenwind

De nieuwe Belgische regelgeving voor drones zegt o.a. dat men bij privegebruik niet hoger mag vliegen dan 30 meter. Voor professionele doeleinden is de grens gezet op 90 meter. Ook al heeft o.a. de Belgische vereniging voor onbemande luchtvaart (BeUAS) positief gereageerd op de verdere inhoud van de wetgeving, ziet men graag nog een aanpassing in de maximaal toegestane vlieghoogte. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts pleit momenteel voor een vlieghoogte van 150 meter. Alhoewel de nieuwe drone wetgeving door drone gebruikers redelijk positief wordt opgepakt, krijgt de wetgeving daarnaast veel tegenstand uit het Brusselse Gewest. Brussel geeft een negatief advies aan het besluit van minister Jacqueline Galant en vraagt extra garanties rond veiligheid, privacy en geluidshinder.

Aanpassing wetgeving

In principe hebben de Gewesten niets te zeggen over de regelgeving betreft drones, want het beheer van het luchtruim is een kwestie die onder minister Galant valt. De minister won wel het advies in van de Gewesten en krijgt nu de nodige tegenwind. De kans dat het regionale verzet ervoor zorgt dat Minister Galant de wetgeving nog gaat bijsturen is klein. Als ook de Raad van State haar goedkeuring geeft, komt de nieuwe wetgeving er sowies; de overheid legt het regionaal verzet van naast zich neer als de facto. 'We mogen niet vergeten dat er elke dag honderden mensen zitten te wachten op een wettelijk kader. De Privacycommissie heeft zijn goedkeuring gegeven, dus we zien geen probleem. Verder is het besluit opgesteld met veiligheid als eerste zorg' aldus kabinet-Galant.

4 Reacties

  1. John

    30 meter is wel echt ontzettend laag, dan vlieg je toch overal tegenaan? Hoop voor de Belgen dat 150 meter toch nog wordt doorgevoerd..

  2. Tuur Tisseghem

    En wie of wat gaat dat komen controleren? Komt er een ambtenaar met zijn meetlat van 30 euro meter? :-) :p

  3. Sebas

    Daar heb je wel gelijk in, Ik denk niet dat het veel word gecontroleerd. Op YouTube staan er genoeg filmpjes van mensen in Nederland die boven de 300m vliegen, Deze nieuwe regels zijn erg jammer

  4. L

    Vergeet niet dat privé burgerluchtvaart op 500 ft of 150 meter laag mag vliegen... Ge wilt geen drone door je voorruit krijgen als piloot! Ergens moet er scheiding zijn. Kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden voor bvb modelvliegvelden, maar dit moet dan geweten zijn voor de ulm en ppl piloten in een Notam, zodat zij dit gebied kunnen mijden.

Plaats een reactie