Veel mensen zijn bang voor alle mogelijke toepassingen die drones te bieden hebben. Ze zijn bang dat hun privacy in het geding is. Het ministerie van Veiligheid en Justitie komt daarom met een handleiding waarin uitleg wordt gegeven over de privacyregelgeving omtrent drones.

Handleiding

De handleiding is door het Ministerie van Veiligheid en Justitie, in samenwerking met het College bescherming persoonsgegevens (CBP), opgesteld. Zoals eerder is aangegeven, gaat het in de handleiding voornamelijk om het privacybeleid. In het document wordt antwoord gegeven op vragen zoals:

  • Welke risico's levert het gebruik van drones op voor onze privacy?
  • Op welke manieren kunnen de risico's voor onze privacy worden verminderd?
  • Wanneer is bij het gebruik van drones sprake van een inbreuk op het recht op privacy?
  • In hoeverre moeten personen, van wie met behulp van drones gegevens zijn verwerkt, daarover worden geïnformeerd?

Privacy

Er moet echter wel rekening mee gehouden worden dat de privacyregelgeving redelijk abstract is. Het is niet mogelijk om aan elke privacygerelateerde situatie een bepaalde regel te koppelen. Er zal vaak nog naar de omstandigheden tijdens het bepaalde geval gekeken moeten worden om tot een uiteindelijke conclusie te komen. De regels zijn in de meeste gevallen slechts richtlijnen.

Veilig Vliegen

De overheid neemt het vliegen met drones serieus en wil ook dat dit op een veilige manier plaatsvindt. Ze zijn daarom afgelopen maand gestart met een campagne 'Veilig vliegen met drones'. Ze hebben een aantal duidelijke regels opgesteld en op de website van de Rijksoverheid kunnen er vragen gesteld worden over het gebruik van drones. De campagne hangt nauw samen met een initiatief dat Drones.nl is gestart; 'Veilig Vliegen'. De campagne Veilig Vliegen informeert drone gebruikers over de regels die gehandhaafd moeten worden, om zo uiteindelijk samen tot een veiliger luchtruim te komen. veilig-vliegen-drones-615x350veilig-vliegen-drones-615x350

0 Reacties

    Plaats een reactie