De rijksoverheid is vandaag gestart met de campagne Veilig vliegen met drones. Op de website van de rijksoverheid kun je vanaf vandaag terecht met alle vragen over drones om zo altijd veilig de lucht in te gaan. Door de stijgende populariteit van de kleine onbemande vliegtuigen is het belangrijk dat iedereen op de hoogte gesteld wordt van de regelgeving waar drone bestuurders zich aan moeten houden.

Veiligheid voorop

Een belangrijke regel is dat je met een drone niet boven groepen mensen of aaneengesloten bebouwing, (spoor)wegen of andere bouwwerken mag vliegen. Ook mag je niet hoger dan 120 meter boven de grond. Ook is het verboden om in de buurt van luchthavens of andere no fly zones komen. Zie je een ander luchtvaartuig, zoals traumahelikopters, moet je je drone direct aan de grond zetten. Filmen en fotograferen met een drone mag, mits je de privacy van anderen respecteert.

Handhaving

De handhaving van de regels voor het vliegen met drones ligt bij de politie. Wanneer de regels overtreden worden kan een boete worden gegeven en kan de drone ook in beslag genomen worden.

Voornaamste drone regels op een rijtje:

  • Check of je voldoende verzekerd bent (WA-verzekering)
  • Controleer je drone voor elke vlucht
  • Vlieg niet boven mensen, (spoor)wegen, gebouwen en andere bouwwerken
  • Houd je drone altijd goed in zicht
  • Vlieg alleen bij daglicht
  • Houd afstand van en verleen voorrang aan alle andere luchtvaartuigen
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water
  • Blijf uit de buurt van alle luchthavens (klein en groot) en andere no fly zones (zoals aanvliegroutes Schiphol en militaire laagvliegzones)
  • Filmen en fotograferen mag, maar respecteer ieders privacy

Commercieel gebruik van drones

Wil je met je drone beroepsmatig vliegen, bijvoorbeeld om in opdracht foto's te maken of om inspecties te doen, dan heb je een certificaat nodig. Meer informatie daarover is te vinden op rijksoverheid.nl/drones.

Infographic overheidscampagne

De rijksoverheid heeft ook een infographic gemaakt waar de regelgeving duidelijk wordt weergegeven. veilig-vliegen-met-drones-quadcopter-overheid-campagne-infographic-2015veilig-vliegen-met-drones-quadcopter-overheid-campagne-infographic-2015

Veilig Vliegen

Onlangs lanceerde Drones.nl de 'Veilig Vliegen' campagne om consumenten te informeren over het veilig vliegen met drones. De website VeiligVliegen.nl laat de gebruiker op een vriendelijke manier kennis maken met de regelgeving omtrent het veilig vliegen met drones. Een bezoeker kan via een animatie op een speelse manier kennis maken met de belangrijkste regels uit de regelgeving voor drones. Naast de kleurrijke website is er een folder gemaakt die uitermate geschikt is voor winkeliers. De folder kan aan klanten meegegeven worden bij de verkoop van drones om hen van de regelgeving te informeren. Ambassadeurs van deze campagne zijn onder andere Blokker, Bart Smit, Intertoys, Conrad, Dronespecialist, Toemen modelsport en Droneland. Bedrijven gerelateerd aan drones kunnen zich aanmelden als ambassadeur via de website. campagne-veilig-vliegen-met-drones-overheid-dronesnl-quadcopter-website-folder-2015campagne-veilig-vliegen-met-drones-overheid-dronesnl-quadcopter-website-folder-2015

0 Reacties

    Plaats een reactie