Uit de top 10 hashtags van 2015, bekendgemaakt door Twitter, is natuurlijk ook het hedendaagse gesprek van de dag; de drone naar voren gekomen. #Drone bezet een prachtige 5e plaats. Drones zijn een populair cadeau en een veelbesproken onderwerp vanwege de grote potentie die de technologische ontwikkeling heeft. Daarnaast komen drones ook nog regelmatig negatief in het nieuws vanwege plaatsgevonden incidenten.

Twitter

Drones stijgen enorm in populariteit, dat blijkt wel uit de bekendmaking van de top 10 hashtags van Twitter, waar #Drone een 5e plaats bezet. #Drone heeft een 5e positie weten te bemachtigen in de categorie: 'Top trends NL ALGEMEEN'. Dit is een van de 4 categorieën. De overige 3 categorieën zijn:

  • Top trends NL NIEUWS
  • Top trends WERELDWIJD NIEUWS
  • Maatschappelijke trends WERELDWIJD
top-10-hashtags-twitter-dronetop-10-hashtags-twitter-drone

Populariteit

De populariteit van de UAV's valt ook op te merken aan het aantal onbemande vliegtuigjes in het luchtruim. In 2012 vlogen er nog 10.000 drones in het Nederlandse luchtruim, dat zijn er inmiddels al meer dan 100.000. De stijgende populariteit van de drones is wel te merken tijdens Sinterklaas en de komende feestdagen; de onbemande vliegtuigjes vliegen namelijk over de toonbanken. De Focus Drone won dit jaar de verkiezing: 'Speelgoed van het jaar 2015' voor de leeftijdscategorie 12+. kerstmis-sinterklaas-drone-615x350kerstmis-sinterklaas-drone-615x350

Incidenten

Vanwege de immense populariteit van deze UAV's en de stijging van de drones in het luchtruim, vinden er ook steeds meer incidenten plaats. Mensen zijn bang voor de veiligheid en daarom is de roep naar een duidelijke internationale regelgeving groot. Vorderingen op dit gebied beginnen plaats te vinden; het Europees Parlement heeft onlangs een voorstel om drones van 'kentekenplaten' te voorzien goedgekeurd. Door middel van deze kentekenplaten is het eenvoudiger om drone piloten op te sporen en te berechten als ze de regels hebben overtreden. Ook hebben grote drone fabrikanten zoals DJI en 3D Robotics verschillende drones uitgerust met geofencing. Dit is een feature waardoor het onmogelijk wordt gemaakt voor drones om in verboden gebieden te vliegen.

Toepassingen

Drones zijn overigens niet alleen interessant voor recreatief gebruik, voor de regering is het ook een technologische ontwikkeling die niet genegeerd kan worden. De toepassingen die mogelijk zijn met deze onbemande vliegtuigjes zijn ontelbaar. Zo zijn de eerste pakketjes al bezorgd met een drone, ook zijn de vliegtuigjes al ingezet om de meest complexe inspecties uit te voeren. Naast deze toepassingen heeft de #Drone nog ontzettend veel meer potentieel.

3 Reacties

  1. Peter

    #Nice!

  2. ErikvD

    Ook militaire #drones natuurlijk

  3. Dronepiloot

    Het komt natuurlijk ook vaak voor dat je als #ZZP 'er een #voetbal op je #pfbalarm krijgt en vervolgens gaat #wielrennen en dan een #drone spot terwijl de #pvv ze allemaal de #EU uit wil.

Plaats een reactie