Met de aankomende kerstdagen wordt waarschijnlijk een record aantal drones verkocht. Helaas wordt niet iedereen bij de aankoop van een drone goed geïnformeerd over de wet- en regelgeving waar de piloot zich aan moet houden. Het Engelse Sky News meldt een stijging van 2000% van drone gerelateerde telefoontjes naar de Engelse politie.

Telefoontjes

Doordat niet iedereen weet dat er voor (speelgoed)drones duidelijke regels zijn opgesteld, is het aantal telefoontjes naar de Britse politie flink toegenomen. Dat meldt Sky News. Uit cijfers blijkt dat er in 2013 slechts 19 drone gerelateerde telefoontjes binnen kwamen. In 2015 zijn dat er tot nu toe zo’n 461. Het laatste jaar steeg het aantal drone gerelateerde telefoontjes met 160%. drone-gerelateerde-telefoontjes-engeland-britse-politie-fors-gestegen-grafiek-2015drone-gerelateerde-telefoontjes-engeland-britse-politie-fors-gestegen-grafiek-2015

Gebrek aan kennis

De reden van de toenemende telefoontjes is de toename van het aantal drones en het gebrek aan kennis over de wet- en regelgeving waar de onbemande luchtvaartuigjes onder vallen. Officiële vliegverenigingen zeggen samen te werken met de luchtvaartautoriteiten om de bewustwording in Engeland te vergroten.

Niet meer regelgeving

Nigel Tomlinson, voorzitter van de Britse FPV Drone Racing Association, zegt dat meer regelgeving het probleem niet zal oplossen. “De regelgeving is er al om drones veilig en goed te gebruiken. Ik denk alleen dat de sport en de technologie sneller is gegroeid dan educatie hierover. Een deel van het probleem is dat mensen ze in elke winkelstraat kunnen kopen zonder dat zij op de hoogte zijn van de regelgeving. We moeten deze mensen helpen om ze ervan bewust te maken dat er regels zijn voor deze onbemande luchtvaartuigjes zodat zij veilig kunnen vliegen”, aldus Tomlinson.

Verantwoordelijk vliegen

James Bowles, een Britse drone race kampioen reageert verantwoordelijk: “Drones zijn geen speelgoed. Je moet gezond verstand gebruiken en de regels kennen. Vlieg niet in de buurt van mensen, niet over gebouwen en zeker niet in de buurt van wegen. Je zier mensen vliegen over wegen en dat is niet verstandig. Drones kunnen elk moment uit de lucht vallen en dan maakt het niet meer uit hoe goed je voorbereid bent. Je moet hier altijd rekening mee houden en verantwoordelijk vliegen.”

Eerste boete

In september kreeg de 42-jarige Nigel Wilson als eerste Brit een boete voor het overtreden van de drone regels. Hij had negen overtredingen gemaakt door meerdere keren bij Engelse voetbalwedstrijden en bij toeristische attracties te vliegen. drone-gerelateerde-telefoontjes-engeland-britse-politie-fors-gestegen-overtreding-nigel-wilson-2015drone-gerelateerde-telefoontjes-engeland-britse-politie-fors-gestegen-overtreding-nigel-wilson-2015

Traceren

Ook in Engeland kampt met het probleem dat drones moeilijk traceerbaar zijn. In Amerika is afgelopen week de regelgeving aangepast en moet elke drone (inclusief speelgoeddrones) geregistreerd worden. De drone krijgt dan een unieke code die gelinkt kan worden aan de piloot.

Wet- en regelgeving

De Engelse luchtvaartautoriteiten hebben een dronecode opgesteld die mensen verteld niet hoger te vliegen dan 400ft (120 meter), niet in de buurt van luchthavens of andere luchtvaartuigen en de drone altijd in het zicht te houden. Drones met camera’s moeten altijd minimaal 50 meter afstand houden tot mensen, voertuigen, gebouwen en grote bijeenkomsten.

0 Reacties

    Plaats een reactie