Drones worden gebruikt voor vele verschillende toepassingen. Ze worden gegeven als speelgoed bij de feestdagen, maar kunnen ook gebruikt worden voor technische zaken zoals inspecties. De speciale camera's van Robor Electronics, gevestigd in Bengelo, zijn voornamelijk bedoeld voor de brandweer in binnen- en buitenland. Het betreft hier namelijk een warmtebeeldcamera die het eenvoudiger maakt om brandhaarden te spotten.

Roger Borre

Roger Borre, eigenaar van Robor Electronics, geeft aan dat de warmtebeeld drone niet uitsluitend is bedoeld voor de brandweer. Het onbemande vliegtuigje kan tevens ingezet worden voor andere doeleinden; Het is bijvoorbeeld mogelijk om vermiste personen op te sporen. Robor Electronics is echter niet alleen bezig met het ontwikkelen van een warmtebeeld drone, ze zijn al jaren aan het werken aan verschillende drones die voor meerdere doeleinden ingezet kunnen worden. Zo zijn ze bezig met het ontwikkelen van een drone die voeding binnenhaalt via een kabel die in verbinding staat met de grond. Deze technologie is voornamelijk handig voor voor bedrijventerreinen. Robor Electronics is daarnaast ook nog bezig met het ontwikkelen van een drone die beschikt over gassensoren. Met de gassensoren is het mogelijk om bijvoorbeeld rookwolken te onderzoeken. Om dit onbemande vliegtuigje uiteindelijk op de markt de krijgen werkt Robor Electronics samen met de Universiteit van Wageningen.

Robor Electronics

De drone van Robor Electronics is niet de enige drone die ingezet wordt om branden beter te kunnen controleren. Het brandweerkorps van Twente mag na lang wachten gebruik maken van de drone Argus, die ook over een warmtebeeldcamera beschikt. Ook onderzoekers van de Universiteit van Nebraska-Lincoln (UNL) zien de voordelen van drones bij het bestrijden van vuurzeeën. Zij zijn met een project bezig waarbij drones uitgerust worden met 'vuurballen'. Deze balletjes zo klein als een golfbal kunnen zeer nauwkeurig gevallen laten worden door de drone. Er ontstaat vervolgens een chemische reactie waardoor het balletje verandert in een vuurbal. Voor de brandweer kan dit een enorm handige ontwikkeling zijn, aangezien soms het starten van een gecontroleerde brand nodig is om een grote brand te bestrijden. bosbrand-universiteit-nebraska-lincoln-615x350bosbrand-universiteit-nebraska-lincoln-615x350

0 Reacties

    Plaats een reactie