Onderzoekers van de Universiteit van Nebraska-Lincoln (UNL) zijn met een project bezig om uiteindelijk bosbranden op een veiligere manier te kunnen bestrijden. Het idee is om een drone met vuurballen uit te rusten die zeer nauwkeurig, in bijvoorbeeld een rechte lijn, gevallen kunnen laten worden.

Golfbal

De drone wordt bevoorraad met balletjes zo klein als een golfbal. Aan deze balletjes van kaliumpermanganaat wordt, voor verspreiding, glycerine toegevoegd. Uiteindelijk ontstaat er een chemische reactie met een vuurbal tot gevolg.

Voordelen

Deze met vuurbal uitgeruste drones zijn voor de brandweer een enorm voordeel. In het geval van branden is het soms van belang zelf een gecontroleerde brand te starten. Het grootste effect bij zo'n gecontroleerde brand wordt bereikt wanneer de brand dicht bij de brandhaard wordt aangestoken, zodat het andere vuur vervolgens naar de gecontroleerde brand wordt gezogen. Het is echter erg gevaarlijk wanneer dit uitgevoerd moet worden door een persoon. Een drone kan hier daarom een perfect hulpmiddel zijn. De drone kan zeer nauwkeurig de vuurballen in het doelgebied plaatsen. Een gecontroleerde brand is daarnaast ook nog eens goed voor de ecologische gezondheid van bossen. bosbrand-universiteit-nebraska-lincoln-615x350bosbrand-universiteit-nebraska-lincoln-615x350

Fouten

De drone is ook voorbereid op eventuele fouten. Indien het voorkomt dat de GPS faalt, zijn er piloten achter de hand die hierbij in kunnen springen en daarvoor getraind zijn. Daarnaast is het niet mogelijk dat de vuurballen zomaar tot ontbranding komen. De vuurballen komen niet eenvoudig tot ontsteking en er zijn systemen waarbij een commando gegeven moet worden voordat het balletje ontsteekt.

Project

Deze vuurbestrijdende onbemande vliegtuigjes zijn een project van het Nimbus Lab van de UNL. Carrick Detweiler, Assistent professor van het project, geeft aan te hopen in het begin van de lente in 2016 de drone te kunnen testen op kleinere branden. In de toekomst is het de bedoeling dat de drones ingezet worden bij grote branden. carrick-detweiler-universiteit-drones-bosbrand-615x3e50carrick-detweiler-universiteit-drones-bosbrand-615x3e50

0 Reacties

    Plaats een reactie