Een aantal dagen geleden werd er bekend gemaakt dat er op 5 oktober een test op het strand van Domburg plaats zou vinden. Het doel van deze test was de veiligheid van strandgasten te verbeteren door middel van een drone. De test werd gisteren uitgevoerd door Strandexploitatie Veere (SVV) in samenwerking met Kenniscentrum Drones en Omniworkx.

De test

In de test werd de drone uitgerust met een camera en een microfoon. De UAV was echter niet de enige met een camera bij deze test, ook strandwacht Ben Altena droeg een camera om te kijken hoe goed de beeldkwaliteit was. De microfoon werd gebruikt om instructies te geven aan de 'zwemmer in nood', in dit geval strandwacht Ben Altena. De test is een primeur in Nederland aangezien er nog nooit eerder op deze manier gebruik is gemaakt van een drone.

Conclusie

De drone was met een tijd van 1 minuut en 45 seconden beduidend sneller te noemen dan de strandwacht die er 2 minuten en 25 seconden over deed om Ben Altena in het water te bereiken. De test is daarom positief bevallen. Alle betrokken partijen waren content met het resultaat en er wordt nu gekeken wat eventueel volgende mogelijkheden zijn. Volgens de wet is het op dit moment nog verboden om drones voor deze doeleinden te gebruiken. Hier zal dus eerst verandering in moeten komen voordat deze ontwikkeling in de toekomst mogelijk doorgezet kan worden. drone-test-strand-domburg-geslaagd-615x350drone-test-strand-domburg-geslaagd-615x350

0 Reacties

    Plaats een reactie