Inspecteren van verschillende soorten gebouwen zoals fabrieken is erg arbeidsintensief en gaat vaak gepaard met risico's. De Universiteit van Georgia test daarom of drones van toegevoegde waarde kunnen zijn bij dergelijke inspecties. Door middel van een sonar die op de drones zijn geplaatst worden de betreffende gebouwen geïnspecteerd.

Voordelen

Aangezien het inspecteren van bijvoorbeeld fabrieken erg veel tijd in beslag neemt en dus ook erg duur is lijken drones een ideale optie. Daarnaast is het tevens een stuk veiliger om de inspectie door een drone uit te laten voeren, aangezien het personeel dan niet op hoge gevaarlijke plekken hoeft te komen.

Probleem

Het enige probleem waar tegenaan wordt gelopen wanneer een drone in dergelijke gebouwen inspecties uitvoert, is dat er voorkomen moet worden dat de drone een botsing maakt. GPS is vaak niet helemaal up-to-date en niet volledig betrouwbaar. Buiten is GPS vaak voldoende, maar voor de inspecties in een stuk smaller gebied is meer precisie nodig.

Het idee

Daarom is de Universiteit van Georgia nu op het idee gekomen om een sonar op het onbemande inspectievliegtuigje te plaatsen. Het systeem beschikt over 4 delen die ultrasone signalen kunnen versturen. Het signaal weerkaatst vervolgens wanneer het bijvoorbeeld een muur of andere structuren raakt. Hierdoor kan uiteindelijk de afstand tot het object geschat worden door de tijdsduur van het weerkaatste signaal te meten op basis van bijvoorbeeld de geluidssnelheid en temperatuur. Ook is de drone zelf in staat om een beeld te creeëren van hoe de omgeving eruitziet, doordat er een kompas op de drone gemonteerd is. sonar-drone-universiteit-georgiesonar-drone-universiteit-georgie

Doeleinden

De eerste vlucht waarbij deze technologie werd getest vond plaats in de elektriciteitscentrale van Alabama. In deze elektriciteitscentrale bevinden zich een aantal staalplaten die met regelmaat geïnspecteerd dienen te worden. Volgens de Universiteit van Georgia is deze sonartechnologie echter niet uitsluitend voor inspecties mogelijk. Ook voor pakketbezorging waar bijvoorbeeld Amazon al tijden mee bezig is en het in beeld brengen van sportwedstrijden kan de technologische ontwikkeling van toegevoegde waarde zijn.

Inspecties

De Universiteit van Georgia is niet de eerste die drones voor inspecties in willen zetten. Er worden op dit moment al drones voor meerdere soorten inspecties ingezet. Waterschappen zetten bijvoorbeeld drones in om natuurgebieden te inspecteren, T-Mobile gebruikt drones om zendmasten te controleren en onlangs is Airobot nog met een nieuwe ontwikkeling gekomen omtrent inspecties met drones.

0 Reacties

    Plaats een reactie