Drones kunnen voor meerdere doeleinden erg handig zijn; voor privégebruik om bijvoorbeeld mooie beelden vast te leggen, en voor zakelijk gebruik bijvoorbeeld om inspecties uit te voeren. Met behulp van deze onbemande vliegtuigjes kunnen bijvoorbeeld inspectieprocedures veel sneller gedaan worden. Waar het door mensen een paar dagen duurt, kan een drone het proces binnen een paar uur afronden.

Vallei & Veluwe

Het Waterschap Vallei en Veluwe is daarom onlangs begonnen met het gebruiken van deze onbemande vliegtuigjes om inspecties uit te voeren bij watergangen en natuurgebieden. Eerst was hier 3 man voor nodig: een ecoloog, een hydroloog en een beheerder. Waterschap-vallei-en-veluwe-inspecties-drone-quadcopter-615x350Waterschap-vallei-en-veluwe-inspecties-drone-quadcopter-615x350

Voordelen

Het voordeel van een drone die de inspectie uitvoert is niet alleen dat het een stuk goedkoper en minder tijdrovend is, maar ook is het nu mogelijk om de beelden terug te kijken. Dat was hiervoor niet mogelijk omdat er slechts aantekeningen (geen filmmateriaal) werd gemaakt door het personeel.

Kanttekening

Er lijken alleen maar voordelen aan deze ontwikkeling te zitten, het is echter niet mogelijk om deze inspecties zomaar met een drone uit te voeren. Er moet eerst aan een drietal zaken voldaan worden:

  • De bestuurder van het onbemande vliegtuigje moet over een vluchtplan beschikken.
  • De drone moet constant in het zicht blijven van de bestuurder.
  • Bij de inspectie kunnen ook huizen van omwonenden in beeld gebracht worden, zij moeten hierdoor eerst toestemming geven vanwege de privacy-regelgeving.
Waterschap-vallei-en-veluwe-inspecties-drone-quadcopter-615x350-beperkingenWaterschap-vallei-en-veluwe-inspecties-drone-quadcopter-615x350-beperkingen

Wetgeving

Deze mogelijke beperkingen in de regelgeving houden de waterschappen echter niet tegen. De voordelen van deze ontwikkelingen omtrent drones zijn zo groot dat ze niet genegeerd kunnen worden. Je kunt je voorstellen dat de wetgeving zich zal aanpassen aan de voordelen die het gebruik van drones oplevert, aldus Waterschap Vallei en Veluwe."

Oefeningen

De waterschappen houden regelmatig oefingen en experimenten om de inspecties uiteindelijk zo goed en efficiënt mogelijk uit te kunnen gaan voeren. Volgende maand staat er weer een tweedaagse rampoefening op de planning waar tevens gebruik wordt gemaakt van drones. Deze oefening vindt plaats langs de oevers van de IJssel.

0 Reacties

    Plaats een reactie