Zakelijk gebruik van drones is in de meeste gevallen verboden. Veel tv-programma's hebben hier echter lak aan, wat blijkt sinds het nieuwe televisieseizoen. Menig tv-programma strooit met fraaie luchtopnames die niet gemaakt zijn door een dure helikopter met camerapersoneel er in, maar door een goedkoop onbemand vliegtuigje.

Helikopter vs drone

Zo'n klein zoemend vliegtuigje lijkt voor een tv-programma vaak een ideale oplossing. Hij is een stuk kleiner, eenvoudiger te besturen, goedkoper dan een grote helikopter. Er zit echter een kanttekening aan, het is in vele gevallen verboden. Wanneer een tv-programma gebruik maakt van een drone, valt dit in de meeste gevallen onder zakelijk gebruik aangezien er vaak een financiële vergoeding bij betrokken is, en dit is verboden. Het probleem met zo'n vliegtuigje is echter dat het niet lang in de lucht kan blijven. De vliegtijden liggen nu gemiddeld rond de 20 minuten, wat niet genoeg is om een complete opname te maken bijvoorbeeld. Helikopters blijven dus nog nodig. De vraag is echter hoe deze ontwikkeling zich gaat vorderen, en waar drones uiteindelijk toe in staat zijn. Helikopter-drone-quadcopter-615x350Helikopter-drone-quadcopter-615x350

Zondag met Lubach

Arjen Lubach is een bekend voorbeeld in Nederland die met zijn programma 'Zondag met Lubach' in de 'problemen' kwam door het naar buiten brengen van drone opnames. Het bleken uiteindelijk echter geen drone opnames te zijn. Er was hier sprake van een publiciteitsstunt om de discussie omtrent de regelgeving van drones weer aan te wakkeren.

FAA

De FAA heeft afgelopen jaar in de Verenigde Staten nog 6 televisie- en filmbedrijven groen licht gegeven voor het gebruik van drones bij opnames. Er zitten wel regels aan verbonden: er mag niet 's nachts gevlogen worden en het vliegtuigje moet voor elk vlucht geïnspecteerd worden of hij wel in orde is. De bedrijven die deze goedkeuring hadden aangevraagd gaven aan dat de drone bestuurders over een certificaat beschikken, dat de drone elke seconde in het zicht en in een goedgekeurde omgeving is. Michael Huerta, voorzitter van de FAA, gaf aan dat de bedrijven met erg gedetailleerde veiligheidsprocedures kwamen, waardoor er geen reden was om de aanvragen niet te accepteren.

National Geographic

Ook National Geoghrapic maakt gebruik van drones om prachtige natuurbeelden te schieten. Abraham Joffe, de baas van de camera crew van onder andere de bekende National Geographic serie Tales by Light, zegt drones altijd in de toekomst te blijven gebruiken. “Drones zijn een geweldig, creatief en bevrijdend middel. Het is geweldig dat drones ook toegankelijk zijn voor het grote publiek, maar een klein percentage gebruikt drones op de verkeerde manier”, aldus Joffe. Hij doelt hier op drone bestuurders die het verpesten van anderen door de regels aan de laars te lappen, met een strengere regelgeving tot gevolg.

3 Reacties

  1. Wiebe

    Een ander programma dat men enige regelmatig dronebeelden vertoont, hoogstwaarschijnlijk zonder dat ze daar officieel toestemming voor hebben, is EenVandaag. Dat kan ik afleiden uit het feit dat ze in een aantal gevallen gebruik maakten van consumentenquadcopters die nog niet gekeurd zijn voor professioneel gebruik. In die periode (voor 1 juli) was het sowieso niet mogelijk om journalistieke producties te draaien met een drone, gezien de lange doorlooptijd van aanvragen.

  2. RCtesting.tv

    ja natuurlijk maar zijn natuurlijk ook beelden van een cijfer van een tien ik vind de beelden wie ik maak voor mijn leeftijd al knap maar als ik dit zie kijk maar eens op youtube Rctesting.tv

  3. tasso

    Ik heb geen idee wat je nu wilt zeggen.

Plaats een reactie