National Geographic maakt gebruik van drones in haar nieuwe televisie programma Tales by Light. Het programma volgt 5 fotografen die de meest afgelegen gebieden ter wereld bezoeken op zoek naar de mooiste shots. De Australische productie zette drones in om dure helikopter shots te vervangen en te filmen vanuit hoeken die voorheen niet mogelijk waren. Daarnaast maakten drones het mogelijk in kleinere teams te werken en zo minder op te vallen in de doorgaans kleine gemeenschappen die in Tales by Light worden uitgelicht.

4K Canon camera's

Het nieuwe National Geopgrahic programma Tales by Light werkt samen met Canon en is volledig opgenomen in 4K kwaliteit. Canon is niet het enige cameramerk dat wordt gelinked aan UAV's, ook Nikon maakte onlangs gebruik van drones voor haar nieuwste commercial. De camera's van Canon zijn geplaatst in custom-built drones. "We volgen fotografen die doorgaans alleen reizen, en we wilden juist dat vastleggen. Met drones werd dit mogelijk", aldus producer Abraham Jofffe. Joffe bestuurde de drones niet zelf, hier werd een gespecialiseerde drone-operator voor ingehuurd. Afgelegen gebieden zoals het Everest-gebied in Nepal, bergpassen in Ethiopië en zelfs een actieve vulkaan in Papoea Nieuw-Guinea werden met een drone vastgelegd. nationalgeographic_gebruikt_drones_2nationalgeographic_gebruikt_drones_2

Minder opvallen

Door het gebruik van drones kon Tales by Light met een kleiner team worden gerealiseerd. De grote filmcrew van 30 mensen werd verkleind tot een 'skeleton crew' zoals Abraham Joffe het noemt. "Soms waren we met 4 mensen maar meestal maar met 2. Toch konden we hoge kwaliteit beelden maken, zonder al te veel invloed te hebben op de omgeving. Als je in Kathmandu over straat loopt met een crew van 30 mensen, vrachtwagens en uitrusting verlies je een hoop spontaniteit en val je veel meer op. Zo wordt het lastiger unieke beelden te maken", aldus de Australische producer.

Tegenslagen

De opnames met drones verliepen niet helemaal zonder problemen. Zo zorgde de vulkaan in Papoea Nieuw-Guinea ervoor dat de elektronica binnenin de drone volledig werden verwoest. Gelukkig kon de drone later weer gerepareerd worden. Ook energievoorziening was een probleem: het team moest generators meenemen naar de afgelegen gebieden om de stroomvretende drones van power te voorzien. nationalgeographic_gebruikt_drones_2nationalgeographic_gebruikt_drones_2

'Never go back'

Alhoewel het filmen met drones niet altijd even makkelijk was, geeft Abraham Joffe aan dat hij nooit anders meer zou willen. Hij blijft drones in de toekomst gebruiken. "Drones zijn een geweldig, creatief en bevrijdend middel. Het is geweldig dat drones ook toegankelijk zijn voor het grote publiek, maar een klein percentage gebruikt drones op de verkeerde manier", zegt Joffe. "Verpest het alsjeblieft niet voor de rest. Je hoort veel over drones die crashen op wegen of vliegen waar dat niet is toegestaan. Dit heeft invloed op iedereen die verantwoord wil vliegen en daarbij wordt belemmerd door strengere regelgeving." Tales bij Light wordt op 24 mei uitgezonden door National Geographic Channel Australië. Of het programma ook in Nederland wordt uitgezonden is niet bekend.

0 Reacties

    Plaats een reactie