Dat de aardbeving in Nepal ontzettend verwoestend is geweest dat is duidelijk. De ene na de andere drone steeg op om beelden van de ravage vast te leggen. Om deze reden heeft de Nepalese regering nu ingegrepen en het gebruik van de onbemande vliegtuigen aan banden gelegd.

Maatregelen

Het Nepalese ministerie van toerisme heeft maatregelen getroffen tegen het grote gebruik van drones boven de rampgebieden. Burgers klaagden over het grote aantal drones wat continu boven hun hoofd vloog. Hulpverleners en journalisten die gebruik willen maken van een drone, moeten nu eerst een ontheffing aanvragen bij de CAAN (Civil Aviation Authority of Nepal). Ook na het verkrijgen van de toestemming blijven de aangegeven verboden gebieden van kracht.

Beperkingen

De reden van de beperkingen zijn zoals gezegd de overlevenden die last ondervinden van het dronegebruik, maar ook het feit dat de beelden gevoelige informatie kunnen bevatten. Er worden indrukwekkende beelden geschoten van gebieden en situaties waar tot voor kort nog mensen woonden en waar veel emoties aan verbonden zijn. De overheid wil daarnaast voorkomen dat de gemaakte beelden achteraf illegaal gebruikt kunnen gaan worden. nepaldronenepaldrone

Privacy

Dat diverse drones de sitautie goed in beeld hebben kunnen brengen vanuit de lucht, is duidelijk. De beelden zijn ook zeker van belang geweest bij de hulpverlening en nieuwsvoorziening. Echter borrelt de welbekende discussie rondom privacy in combinatie met drones uiteraard weer op. Want hoe verhoudt het nut van de beelden zich ten opzichte van de wensen van de burgers? In dit geval is een weloverwogen besluit gemaakt vanuit het ministerie om een beperking op te leggen.

1 Reacties

  1. Mart Jans

    Vond het super indrukwekkend om het gebied vanuit drone-view te kunnen bekijken... echt treurig :( Maar snap de reactie van de mensen daar zeker wel!

Plaats een reactie