De inzet van drones is opnieuw een goede dienst gebleken bij het redden van reekalfjes. Ruim 30 reekalfjes werden gered van de maaimachine door de inzet van drones door WildbeheerEenheid Nijkerk.

Drone met warmtebeeldcamera

Vlak voor boeren hun gras in mei voor de eerste keer maaien, vragen ze WildbeheerEenheid Nijkerk (WBE Nijkerk) de velden, waar vaak reeën worden gezien, te controleren op reekalveren. Dit gebeurt met behulp van een drone, die voorzien is van een warmtebeeldcamera.

30 Reekalfjes gered dankzij inzet van drone met warmtebeeldcamera

Verplaatsen

In de maanden mei en juni werden er ruim 30 reekalveren gevonden in het hoge gras dankzij de beelden van de warmtebeeldcamera. De reekalveren werden nadat ze gespot waren opgezocht en verplaatst naar een plek waar de maaimachine niet niet komt en het moederdier het kalf weer gemakkelijk terug kan vinden.

Vroeg op pad

Het Drone Team van WBE Nijkerk gaat zo vroeg mogelijk op pad op zoek naar reekalveren. Omdat het verschil in temperatuur van de bodem en van het reekalf dan het grootst is, kunnen de jonge dieren gemakkelijk opgemerkt worden. De drone scant het veld en op de monitoren is te zien waar een reekalf ligt.

30 Reekalfjes gered dankzij inzet van drone met warmtebeeldcamera

Levens redden

Dit jaar werden er zo'n 40 grasveld percelen gescand met behulp van de drone. Hierdoor wist het Drone Team het leven van zo'n 30 reekalveren te redden.

30 Reekalfjes gered dankzij inzet van drone met warmtebeeldcamera

Rabobank Stimuleringsfonds

De inzet van de drone wordt mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Stimuleringsfonds. WBE Nijkerk en nijkerk.nieuws.nl dienden hier gezamenlijk een aanvraag in om zo de inzet van de drone te financieren.

Foto: Nijkerk Nieuws en Arjen Gerritsma

0 Reacties

    Plaats een reactie