Stefan Roks maakte een prachtige video tijdens zijn verblijf in IJsland. Met deze mooie inzending heeft Stefan een nominatie in de wacht gesleept voor een Drone Award in de categorie luchtfotografie. Wie is Stefan Roks en hoe zit het met zijn passie voor drones? Wij vroegen het hem!

Drone Awards 2017

Tot en met 1 december 2017 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2017. Daarnaast kun je ook een stem uitbrengen voor de beste drone van het jaar. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Stefan Roks

Wie is Stefan Roks?

"Ik ben Stefan Roks, ik ben 35 jaar en werk als software developer."

Welke drone heb je en waarom heb je voor deze drone gekozen?

"Ik heb een DJI Mavic Pro drone. Ik heb deze aan het begin van het jaar gekocht, omdat ik het een handzame drone vond. Toen ik de aankondiging van deze drone zag, dacht ik meteen, ja die wil ik!"

Hoe lang vlieg je al met drones?

"Sinds begin dit jaar, dus nog niet zo heel lang."

Waarom ben je begonnen met het vliegen met drones?

"Het leek me leuk om op vakantie, naast gewone foto's, ook iets te hebben wat een ander beeld geeft. Een drone geeft echt een ander perspectief en is bovendien leuk speelgoed."

Stefan Roks over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Drone vliegen

Hoe vaak vlieg je gemiddeld met je drone

"Zo af en toe. In het begin heb ik veel gevlogen om te oefenen. De laatste tijd vlieg ik als ik er zin in heb of als ik op vakantie ben, zoals IJsland. Maar gemiddeld ga ik ongeveer één keer per maand op pad met mijn DJI Mavic Pro."

Op welk dagdeel vlieg je het liefst en waarom?

"Meestal tegen zonsondergang. Dat vind ik een mooie tijd van de dag qua licht. Al vind ik zonsopkomst ook mooi, maar dan moet je zo vroeg uit bed. Maar dat staat zeker nog op lijst om een keer te doen."

Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt tijdens het drone vliegen?

"De grootste fout was denk ik een verkeerde inschatting van vogels. Niet dat mijn drone neergehaald is, maar wel bedreigd door vogels. Sommige zien de DJI Mavic Pro toch als een soort concurrent. Ik ben sindsdien nog bewuster bezig met wanneer en waar ik wel en niet vlieg."

Heb je nog een tip voor een beginnende dronepiloot?

"Veel oefenen, geen gekke dingen doen en laat je inspireren door de vele filmpjes op YouTube."

Stefan Roks over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Vet cool natuurlijk. Dat had ik niet verwacht. Zeker omdat ik vaak vind dat mijn filmpjes altijd beter kunnen en dit pas het zevende filmpje is dat ik heb gemaakt"

Hoe lang heb je erover gedaan om de video te maken?

"Ik vind het leuk om er na een vakantie in de avonduren lekker mee bezig te zijn. Brengt ook de vakantie sfeer weer terug. Met IJsland ben ik een week bezig geweest in de avonduren."

Welke software heb je gebruikt voor het editen van de video?

"Final Cut Pro X"

Hoe ben je erop gekomen om een video van IJsland te maken?

"Ik ging op vakantie met twee vrienden naar IJsland en ik had al opgezocht dat een drone mee nemen naar IJsland best moest kunnen. Alleen met het weer moet je soms geluk hebben. Dus zo gezegd, zo gedaan."

Waren er nog bijzondere omstandigheden tijdens het opnemen van jouw video?

"De opnames zijn gemaakt tijdens de langste dagen van het jaar, waarop de zon amper ondergaat in IJsland. Sommige opnames zijn dan ook ruim na 23 uur in de avond gemaakt, zonder dat je echt ziet dat het zo laat is. Je kunt er dan ook eindeloos filmen met een ondergaande zon."

Maakte je gebruik van bepaalde accessoires bij het maken van de video?

"Ik heb alleen een setje ND filters gebruikt."

Wat maakt jouw video uniek?

"De slotscène van het filmpje. Al vanaf het begin van de vakantie hadden mijn vrienden en ik het over 'het autoshot'. Dat moesten we toch echt maken. Een auto die in beeld komt rijden en er ook weer uit verdwijnt. Ik als beginnende dronevlieger had dat ook nog nooit gedaan. Wel gezien op YouTube natuurlijk. Maar dat moesten we zelf toch ook kunnen. De uiteindelijke locatie waar we dit hebben gedaan, was op een steenworp afstand van ons hotel (het staat zelfs nog heel klein in beeld). We gingen na het diner nog even met de auto op pad, aangekomen bij de verlaten weg, reden mijn vrienden over de weg en vloog ik er achteraan met de drone. Uiteindelijk hebben we drie keer op en neer gereden totdat ik de perfecte scene had gefilmd. Nu noemen we het 'De KIA-reclame' shot.

Een andere is de gletsjer. Op heel veel locaties in IJsland is het best druk met andere toeristen. Het liefst zet ik die niet mee op de film. Bij de eerste gletsjer die we bezochten, geen succes, heel veel toeristen en motregen. De tweede idem. Bij de derde gletsjer die we bezochten, kon je tot aan de voet van de gletsjer lopen. Onderweg kwamen we wel mensen tegen, maar niemand liep tot aan de voet. Bij de voet aangekomen, hebben we heerlijk kunnen vliegen en er supermooie opnames van kunnen maken. Dat is terug te zien in het begin van de video."

Lowepro Backpack

Als genomineerde heb je ook een Lowepro Backpack naar keuze gewonnen.

Op welke backpack van Lowepro is jouw keuze gevallen en waarom?

"De Lowpro DroneGuard BP 250 lijkt me wel een mooi ding, waar ook een laptop in kan."

Wat vind je van het merk Lowepro en hun backpacks?

"Heel tof. Ik heb er momenteel ook al een slingtas van voor mijn spiegelreflex camera. Hier stopte ik ook vaak de drone bij in, maar dat hoeft nu niet meer."

Stefan Roks over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Toekomst

Wat zijn je toekomstplannen met betrekking tot drones?

"Lekker blijven filmen en foto's maken in de toekomst. En wie weet heb ik voor volgend jaar weer een filmpje dat mee kan dingen."

Welke locatie staat nog op je lijstje om eens een dronevideo van te maken?

"Isle of Skye in Schotland"

Stefan Roks over zijn Drone Awards 2017 nominatie

Tot en met 1 december kun je stemmen op de video van Stefan Roks in de categorie Luchtfotografie. Stemmen kan via: Droneawards.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

0 Reacties

    Plaats een reactie