Gister zijn de eerste dronevluchten uitgevoerd op zoek naar hennepplantages in Limburg. Daar hebben boeren namelijk veel last van illegale wiet teelt in de maïsvelden. Met drones worden de plantages opgespoord om vervolgens te laten verwijderen.

Aansprakelijk

Criminelen zoeken vaak naar landbouwgrond met hoge gewassen om illegaal wiet te telen. Vooral maïsvelden zijn aantrekkelijk. Wanneer het gewas te hoog wordt, kan de boer de grond zelf niet meer controleren. Toch zijn de boeren aansprakelijk bij de vondst van een hennepplantage. Deze draaien dan ook op voor de kosten voor de schade en het afvoeren van de wietplanten.

Opsporen

In opdracht van de Limburgse land- en tuinbouworganisatie LLTB vliegen er sinds gisteren drones boven de akkers van boeren op zoek naar illegale plantages. Als een boer actief meewerkt aan het opsporen van de planten, dan gaat de politie er coulanter mee om. In totaal doen 200 boeren mee aan het project.

Hennepvluchten

Zo'n tien jaar geleden voerde de politie hennepvluchten uit met helikopters. Toen werden er rond de 50.000 planten ontdekt. Door de jaren nam dat aantal steeds verder af waardoor de politie de prioriteit heeft verschoven naar de ontmanteling van drugslaboratoria en hennepplantages in woonhuizen.

Drones zoeken wiet in Limburgse gewassen

Ideaal moment

Het is nu het ideale moment om met drones te zoeken naar hennepplantages. Doordat de maïs nu meer een bruine kleur krijgt is het verschil met de groene wietplanten goed te zien vanuit de lucht.

1 Reacties

  1. Geerit

    Slimme actie

Plaats een reactie