Om de levens van jonge reekalfjes te redden heeft Wildbeheereenheid Winterswijk een drone aangeschaft met een warmtecamera. Met behulp van de drone worden de reekalfjes waargenomen in het hoge gras voordat het gemaaid wordt.

Verstopt

In het voorjaar maaien boeren en loonwerkers het gras met grote machines. Dit gaat op hoge snelheid en soms wel door tot diep in de nacht. De breedte van de maaibalk is soms wel tien meter lang. Het jonge wild is vaak bang voor het geluid van de maaimachine en verstopt zich daarom in het hoge gras. Hierdoor komen jaarlijks vele dieren om in de maaimachines.

Oldenzaal en Denekamp

Vorig jaar werden al vijf jonge reekalfjes gered in Oldenzaal en Denekamp dankzij de inzet van een drone met een warmtecamera. De drone van Wouter Borre vloog voor het maaien even over het veld en zag al gauw waar de dieren verstopt zaten.

Drone met warmtecamera

Inmiddels heeft Wildbeheereenheid Winterswijk een eigen drone met warmtecamera aangeschaft. Deze wordt financieel gesteund door de stichting Waardevol Cultuur Landschap. De drone wordt voor aanvang van de vlucht geladen met gegevens van het terrein waar gemaaid wordt. De drone zoekt vervolgens het veld af en op een monitor aan de grond is te zien waar het reekalf verstopt zit. De dieren kunnen dan op een andere veilige plek gelegd worden.

Drone met warmtecamera redt jonge reekalfjes van maaimachine

Tijdwinst

De inzet van de drone levert ook een flinke tijdwinst op. De drone kan namelijk in een uur een gebied van tien hectare controleren.

Afhankelijk

WBE Winterswijk wil een team samenstellen die in het voorjaar al ingezet kan worden. Wel is het WBE afhankelijk van de boeren en loonwerkers. Zij moeten melden wanneer een parceel gemaaid wordt zodat de eenheid met de drone in actie kan komen.

0 Reacties

    Plaats een reactie