In de eerste maanden van 2017 zijn er 134 nieuwe dronepiloten met een ROC-Light bijgekomen, dat meldt Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT). Sinds de invoering van de minidrone-regeling vorig jaar juli zijn er in totaal 204 vergunningen uitgegeven.

Dronepiloten

Sinds 1 juli 2016 is de minidrone-regeling van kracht. Deze regeling maakt het mogelijk om met kleine drones, tot 4kg, professioneel te vliegen. Sinds de invoering van deze nieuwe regels hebben in totaal 204 dronepiloten hun ROC-Light gehaald. Volgens Inspectie Leefomgeving en Transport zijn daarvan 70 behaald in 2016.

Flinke groei aantal dronepiloten sinds invoering Minidrone-regeling

ROC-Light

De drempel om professioneel met drones te vliegen is door de nieuwe regelgeving verlaagd. Een dronepiloot moet een theorie-examen afleggen over verschillende onderwerpen, zoals luchtvaartregels, meteorologie, navigatie en operationele procedures. Daarnaast moet de piloot zijn of haar drone registreren in het luchtvaartuigregister en beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering.

Keuring

De drone hoeft dus niet meer door een uitgebreide keuring en daarom kan een dronepiloot gebruik maken van bijvoorbeeld drones zoals de DJI Inspire 1, DJI Phantom 4 of Yuneec Typhoon H.

Flinke groei aantal dronepiloten sinds invoering Minidrone-regeling

Sectoren

Drones worden in Nederland voornamelijk gebruikt in sectoren: film, onderzoek, offshore, landbouw en industrie. Het werken met drones kan in vele sectoren veel tijd en geld besparen.

0 Reacties

    Plaats een reactie