Zondag 26 maart 2017 werd de eerste NK Trainingsdag van het jaar gehouden. De dag was vooral bedoeld om te racen en om de piloten kennis te laten maken met de organisatie.

Oefenwedstrijd

Afgelopen zondag vlogen de eerste drones door de lucht voor het NK Drone Race 2017. Bij Modelvliegclub Delta Zeeland aan de Ankerveersedijk in 's-Heer Arendskerke werd een oefenparcours uitgezet. Het was even wennen voor de dronepiloten, maar al snel hadden zij het parcours goed onder de knie.

Eerste NK Drone Race trainingsdag groot succes

Drone controle

Voor aanvang van de race moesten alle racers hun drone laten controleren. Daarbij keek de organisatie of de fail-safe modus goed werkte. Deze modus zorgt ervoor dat de drone stopt met vliegen wanneer de verbinding met de remote controller verbroken wordt.

Eerste NK Drone Race trainingsdag groot succes

Instellen kanalen

Alle drones moeten voor deelname aan het NK Drone Race beschikken over een ImmersionRC TrampHV transmitter. Deze transmitter werd na de controle van de drone in pit-mode gezet zodat hij een beperkt signaal afgeeft na inschakeling. Voor aanvang van elke race worden de racende drones door de organisatie uit de pit-mode gehaald en op het juiste kanaal ingesteld met behulp van de ImmersionRC Wand.

Eerste NK Drone Race trainingsdag groot succes

Ground station

Elke piloot wordt gekoppeld aan een ground station. Deze groundstations zijn voorzien van sterke antennes die ervoor zorgen dat de racers live met hun drone mee kijken met behulp van een FPV bril.

Eerste NK Drone Race trainingsdag groot succes

Jury

Vanuit de pit-box kijkt de jury live mee op een groot scherm en houdt goed in de gaten of een piloot niet een bocht of gate mist. Wanneer dit het geval is kan de piloot kiezen om terug te vliegen of om een tijdstraf te aanvaarden. Bij de oefenwedstrijd werd hier nog niet streng op gecontroleerd, maar dit gaat bij de ranking toernooien zeker gebeuren.

Rondetijden

De rondetijden van de dronepiloten worden gemeten met behulp van de Team Blacksheep EventTracker. Deze EventTracker registreert voorbij vliegende drones op basis van hun 5.8Ghz videotransmitter-signaal. Op de computer zijn de actuele rondetijden af te lezen. Ook de racers kunnen zelf inloggen in het systeem en de rondetijden inzien vanuit een mobiele applicatie.

Eerste NK Drone Race trainingsdag groot succes

Tevreden

Al met al is de organisatie van het NK Drone Race zeer tevreden na de eerste trainingsdag. Zij hebben al het apparatuur goed kunnen testen en daarmee was de dag een groot succes. De racers konden op de dag kennis maken met de organisatie, waarbij tevens ruimte was voor verbeterpunten. Door feedback te vragen aan de piloten wil de organisatie het NK Drone Race steeds naar een hoger niveau tillen.

Bijwonen?

Wil jij ook een keer een wedstrijd van het NK Drone Race bijwonen? Er wordt het hele jaar door gevlogen bij verschillende vliegverenigingen in Nederland. In september vindt de finale plaats bij Modelvliegclub Delta Zeeland. Bekijk ook de eerste beelden van het parcours, gemaakt met een FPV racing drone.


0 Reacties

    Plaats een reactie