Amerikaanse wetenschappers hebben een drone ontwikkeld dat even wendbaar én energiezuinig moet zijn als een vleermuis. De Batbot drone beschikt over twee vleugels die onafhankelijk van elkaar uitspreiden of intrekken.

Batbot

De Batbot is ontworpen door wetenschappers Alireza Ramezani en Seth Hutchinson van de University of Illinois en Soon-Jo Chung van Caltech in Pasadena. De drie wilden een drone maken die net zo wendbaar en energiezuinig is als een vleermuis.

Vleermuis

Een vleermuis heeft meer dan veertig verschillende bewegende gewrichten en dat is teveel om in een drone te stoppen. Daarom zijn de heren samen met biologen gaan kijken naar de belangrijkste vleermuisvleugelgewrichten waren en vonden er negen. Om de beweging van de schouder, elleboog en pols mechanisch te koppelen zijn vijf elektromotortjes nodig.

Vleugels

De vleugels van de drone zijn gemaakt van een 0,1 millimeter dik rekbaar membraan van siliconen. Deze vleugels imiteren de dunne vliesvleugels van echte vleermuizen. Beide vleugels zijn in staat om onafhankelijk van elkaar te bewegen.

Veilig

Doordat de Batbot drone licht van gewicht en zacht is, zal een crash van de Batbot weinig schade toe richten. Daarnaast is de drone niet voorzien van proppellers, maar vliegt enkel dankzij de vleugels.

Ontwikkeling

De Batbot is nog lang niet af en de wetenschappers moeten hem nog veel leren. Zo moet de drone uit zichzelf op kunnen stijgen, op een vaste plaats in de lucht blijven hangen en als een echte vleermuis ondersteboven landen en zich vastgrijpen.

Amerikaanse wetenschappers bouwen kruising tussen vleermuis en drone

0 Reacties

    Plaats een reactie