MBO Life Siences gaat in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) beginnen met het aanbieden van de module Onderwaterdronepiloot. De studenten werken tijdens de opleiding met 2 verschillende onderwaterdrones. De opleiding wordt mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking tussen diverse partijen.

Module Onderwaterdronepiloot

MBO Life Siences gaat in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) beginnen met het aanbieden van de nieuwe module Onderwaterdronepiloot. Tijdens de opleiding leren studenten de onderwaterdrone te bieden en het analyseren van de gemeten gegevens. De opleiding wordt op zowel MBO als HBO niveau aangeboden. De nieuwe module is ontwikkeld omdat men verwacht dat onderwaterdrones in de toekomst steeds vaker worden gebruikt bij onderzoeksprojecten in het water. Om deze reden is het belangrijk dat er mensen worden opgeleid die begrijpen hoe een onderwaterdrone werkt en hoe de verzamelde gegevens moeten worden verwerkt.

Opleiding onderwaterdronepiloot start in Friesland

Verschillende type drones

De studenten werken tijdens de opleiding met 2 verschillende onderwaterdrones. Allereerst is er een zeer stabiele drone die eruit ziet als een minionderzeeër. Deze drone meet om de 10 seconden het kwaliteit van het water met behulp van sensoren. Hier wordt gekeken naar temperatuur, nitraat, geleidbaarheid en zuurstof in het water. De drone is ongeveer 8 kilo en is 75 centimeter lang.

De tweede drone is kleiner, wendbaarder en wordt ingezet om videobeelden te maken van de ecologische toestand op grote diepte. Het is mogelijk om buiten sensoren ook extra lampen en camera’s te bevestigen aan de drone, zodat er nog meer beelden worden vastgelegd.

Samenwerking

De module is ontwikkel op initiatief van het Lectoraat Duurzame Watersystemen van VHL in samenwerking met MBO Life Sciences. Het centrum voor Innovatief Vakmanschap Water wordt verantwoordelijk voor de leiding van het project. Verder helpt Indymo als de leverancier van de benodigde materialen.

0 Reacties

    Plaats een reactie