Het opsporen van vogelnesten is een tijdrovende bezigheid en door de afname van het aantal vrijwilligers wordt dit ook steeds minder gedaan. Om uitsterving van de weidevogels te voorkomen is er gekeken naar nieuwe technologieën. Een drone is het ideale hulpmiddel om de nesten op te sporen.

Warmtecamera

De weidevogeldrone moet het uitsterven van onder andere de kievit en de grutto voorkomen. Deze drone is uitgerust met een speciale warmtecamera en ziet vanaf een hoogte van 35 meter de legsels liggen en legt de coördinaten vast. De locaties worden gemarkeerd om te voorkomen dat het onder de maaimachine komt.

Weidevogeldrone voorkomt vernieling vogelnesten

Tijdrovend

Het opsporen van nesten is tijdrovend werk, waar vrijwilligers soms dagen mee bezig zijn. Ook zijn er steeds minder vrijwilligers die de boeren komen helpen. Een drone kan 30 tot 40 hectare afzoeken binnen een uur. Hiermee is een vrijwilliger een dag mee bezig. Daarnaast zijn de weidevogels meester in het verstoppen van hun eieren.

Weidevogeldrone

Melkveehouder Anton de Wit uit Reeuwijk maakt gebruik van deze weidevogeldrone. Begin dit jaar hoorde hij over de ontwikkeling van deze drone en was meteen enthousiast. Hij gaf er direct aan eentje aan te zullen schaffen. Hiermee maakte hij ook verdere ontwikkeling mogelijk. "Als je moet wachten op het moment dat de overheid over de brug komt, dan is het meestal te laat", verklaard De Wit tegenover het AD.

Weidevogeldrone voorkomt vernieling vogelnesten

Uitsterving voorkomen

Bij voortgaande schaalvergroting en mechanisatie van de landbouw dreigt uitsterving van soorten als de kievit, grutto en de scholekster. De drone zorgt ervoor dat er niet nog meer nesten vernield worden.

Gegevens

De Wit benadert ook andere boeren met de gegevens die de drone levert. Met de gegevens in de hand gaat hij in gesprek met een veehouder die niet aan weidevogelbeheer doet. Hij kan laten zien dat er nesten aanwezig zijn en samen zoeken naar een oplossing om alle eieren uit te laten komen en de jongen daadwerkelijk uit te laten vliegen.

Bron: AD.nl

0 Reacties

    Plaats een reactie