Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om de tech trends van volgend jaar eens onder de loep te nemen.

Virtual Reality

5 Populaire tech trends in 2017

Sommige deskundigen voorspellen dat 'Virtual Reality' voor het jaar 2020 goed zal zijn voor een wereldwijde omzet van 30 miljard. Virtual Reality (of vertaald 'Virtuele werkelijkheid') simuleert een omgeving waar de gebruiker via diverse zintuigen onderdeel van wordt.

De meeste tech-freaks zijn al jaren bekend met het fenomeen 'Virtual Reality', maar de technologie wist tot op heden het grote publiek nog niet te bereiken. In 2014 introduceerde Google haar zogenaamde 'Cardboard' en volgden een reeks toonaangevende merken met een eigen VR-bril.

Dit jaar introduceerde Oculus, een bedrijf in handen van Facebook, in maart haar Oculus Rift VR-bril. Een maand later volgde HTC met haar Vive headset. In augustus presenteerde Samsung haar Gear VR headset. Sony introduceerde haar PlayStation VR in oktober en vorige maand bracht Google een verbeterde versie uit van haar Cardboard: Daydream View.

5 Populaire tech trends in 2017

Insiders denken dat Virtual Reality nog niet 'main stream' is geworden vanwege het gebrek aan content. Tot op heden wordt de techniek nog maar toegepast in een beperkt aantal sectoren dankzij een gebrek aan content en ervaringen. Zowel Google, Oculus als Valve hebben een VR-marketplaces waarin content in toenemende mate wordt toegevoegd.

Augmented Reality

5 Populaire tech trends in 2017

Ook verwacht men dat Augmented Reality het komende jaar nog meer in ons leven wordt geïntegreerd. Augmented Reality is een techniek dat elementen toevoegt aan de werkelijkheid. Met behulp van Advanced Augmented Reality Technology (bijvoorbeeld objectherkenning) kan informatie op een dynamische manier kan worden weergegeven en kan de gebruiker er ook interactief mee omgaan.

Met het gigantische succes van Pokémon Go laat Augmented Reality zien dat de techniek bij uitstek geschikt is om het grote publiek te enthousiasmeren en daadwerkelijk op de been te brengen.

5 Populaire tech trends in 2017

Tim Cook, CEO van Apple, heeft meerdere malen uitgesproken dat hij meer potentieel ziet in Augmented Reality dan Virtual Reality. Dankzij de commissies in haar App store lijkt Apple ook van deze techniek te gaan profiteren.

Smart Homes

5 Populaire tech trends in 2017

Ook zal komend jaar techniek verder haar intrede doen in onze woningen. Nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met de nieuwste technische snufjes om de hele leefsfeer te bepalen. Deuren openen zonder sleutels, op afstand je gordijnen open en de temperatuur via een app bepalen wordt steeds allerdaags.

Ook Google en Amazon zetten in op deze 'Smart Home'-technologie en zijn actief in de woonkamer. Dit jaar introduceerde Google haar Google Home en Amazon haar Amazon Echo, een hands-free assistent die op basis van gesproken instructies opdrachten uitvoert.

Zeg tegen het apparaat dat de lichten in de woonkamer aan moeten en het apparaat regelt de rest. Wil je muziek horen? Vraag Google om de muziek aan te zetten en het feest kan zonder enige inspanning beginnen! Ook kan Google Home vragen beantwoorden, zoals te zien is in bovenstaande video.

Zelfrijdende auto's

5 Populaire tech trends in 2017

In 2017 zullen zelfrijdende auto's ook meer en meer geïntegreerd worden in ons dagelijks leven.

'Autonomous driving' lijkt de auto-industrie goed bezig te houden en de techniek ontwikkelt zich in een rap tempo. Zo bouwen invloedrijke (auto)fabrikanten aan modellen met functies die keer op keer beter worden.

In de Verenigde Staten is Google al geruime tijd bezig met deze techniek. Zo rijden er zelfrijdende auto's van de zoekmachine-gigant in de straten van steden als Mountain View, Austin, Kirkland en Phoenix.

In 2015 introduceerde Tesla de 'Autopilot' functie die voortdurend wordt verbeterd. Vorige maand deelde Tesla bovenstaande video die laat zien hoe ver deze techniek nu is ontwikkeld.

Drones

5 Populaire tech trends in 2017

Ook zullen drones in 2017 verder hun intrede doen in onze samenleving. Het aantal toepassingen en aantal verkochte drones neemt allesbehalve af en ook komend jaar zal de techniek verder verbeterd worden.

Drones met professionele gimbal-camera's worden de komende jaren waarschijnlijk nog kleiner en geavanceerder.

Droneracing zal meer populariteit verwerven naarmate er meer video's online verschijnen en mensen in hun omgeving in aanraking komen met deze nieuwe manier van gamen.

Drones als vliegende camera's geven oneindige mogelijkheden, maar drones zullen de wereld pas echt veranderen als ook dronebezorging werkelijkheid wordt. Momenteel wordt er door talloze bedrijven geëxperimenteerd met deze nieuwe manier van bezorgen, maar is allesbehalve 'main stream'.

5 Populaire tech trends in 2017


Er bestaat geen twijfel dat in 2017 er weer stappen worden gezet op het gebied van drones en dronebezorging, die ervoor zorgen dat steeds meer mensen het nut van drones gaan inzien.

0 Reacties

    Plaats een reactie