Een speciale drone van defensie vliegt boven Woerden tijdens de jaarwisseling om problemen in kaart te brengen.

Overlast

Het op afstand bestuurbare luchtvaartuig registreert op grote hoogte bijvoorbeeld samenscholingen en vuurwerkoverlast, zo meldt Algemeen Dagblad.

Jaarwisseling

De jaarwisseling op het politiebureau aan de Houttuinlaan in Woerden verloopt morgennacht opvallend anders dan voorgaande jaren. Niet alleen komen via WhatsApp via de mobiele telefoon van tientallen inwoners berichten binnen over de veiligheidssituatie in hun buurt, ook staat een drone klaar om vliegensvlug situaties binnen de gemeente in beeld te brengen.

Politie Woerden zet defensie drone in tijdens jaarwisseling

Camera

De drone wordt aangestuurd vanuit het bureau en vliegt vanaf een centrale locatie binnen de gemeente. De camera op de drone registreert situaties op de grond.

Beelden

Volgens de Politie is het niet de bedoeling dat die beelden gebruikt worden voor eventuele strafrechterlijke vervolging. De beelden worden na opname niet opgeslagen en direct gewist.

Grote hoogte

Daar komt bij dat de drone door de grote vlieghoogte geen specifieke persoonsgegevens registreert. Door de vlieghoogte is bovendien geen hinder te verwachten van vuurwerk. Het apparaat werkt met een warmtebeeldcamera en heeft ook geen last van eventuele mist.

Raven

De drone betreft een Raven-drone en wordt beschikbaar gesteld door Defensie. Op basis van het beeld met infraroodcamera kan de politie bepalen met welke capiciteit moet worden uitgerukt. De drone kan ingezet worden tussen 20.30 uur (31 december 2016) en 05.00 uur (1 januari 2017).

Politie Woerden zet defensie drone in tijdens jaarwisseling

Defensie

De landelijke proef met inzet van de drone is in samenspraak met Defensie opgetuigd. Een medewerker van Defensie is ook aanwezig om de drone samen met de politie aan te sturen. De politie Midden-Nederland houdt de ervaringen ondertussen nauwlettend in de gaten, omdat uitbreiding van drone-inzet bij politiewerk komende jaren waarschijnlijk is.

Woerden

Aanleiding voor de proef juist in Woerden is mede de onrustige avond tijdens afgelopen jaarwisseling, met veel autobranden door vuurwerk.

0 Reacties

    Plaats een reactie