De gemeente Woerden wil samen met de politie drones inzetten om vuurwerkcriminaliteit te bestrijden. Uit onderzoek van het AD en NOS is gebleken dat het bijna onmogelijk is om vuurwerkvrije zones in praktijk te handhaven. Daarom moeten drones de politie helpen om overtreders op heterdaad te betrappen.

Vuurwerkcriminaliteit

Om vuurwerkcriminaliteit te handhaven moeten overtreders op heterdaad betrapt worden. Dit is vaak erg lastig omdat het na de knal moeilijk te achterhalen is van wie het vuurwerk afkomstig is. Daarom pleit Victor Molkenboer, Burgemeester van Woeden, voor nieuwe manieren om de handhaving te verbeteren. Hij denkt dat drones met een infraroodsensoren de oplossing zijn. De overlastgroep bestaat vooral uit jongeren van twaalf tot vijfentwintig jaar oud.

Drones

De gemeente Woerden zoekt samen met de politie een experimentele oplossing. Daarbij zijn drones met infraroodsensoren volgens de Burgemeester het ideale hulpmiddel. Via bestaande buurt-Whatsappgroepen kunnen burgers direct overlast door vuurwerk melden. De meldingen komen terecht bij de bestuurder van de drone die het onbemande luchtvaartuigje direct naar de plaats des onheils vliegt.

Drones tegen vuurwerk in Woerden

Handhaving

Op locatie kan de drone de situatie goed bekijken en zien of overtreders nog altijd in de buurt zijn. Ook kan eventueel beeldmateriaal opgenomen worden voor de bewijslast. Daarnaast kunnen politie-eenheden op de grond aangestuurd worden om zo snel mogelijk ter plekke te kunnen zijn. Hierdoor wordt de pakkans groter.

Maatregelen

De gemeente is nog in overleg met Defensie en het Openbaar Ministerie of het mogelijk is om drones in te zetten. Drones zijn echter niet de enige maatregel tegen vuurwerkcriminaliteit. Ook worden er buitengewone opsporingsambtenaren ingezet en is er een brief naar alle jongeren die dit jaar elf jaar oud worden verstuurd. Daarin worden de vuurwerkregels gecommuniceerd en vriendelijk verzocht zich daar aan te houden.

0 Reacties

    Plaats een reactie