Een ultramoderne drone biedt aanknopingspunten om de zwijnenproblematiek in de regio Leende beter in beeld te krijgen, zo meldt Eindhovens Dagblad.

Wilde zwijnen

Op verzoek van natuurbeheerder Brabants Landschap werd voor het eerst een drone ingezet proef boven Valkenhorst bij Leende. Binnen een uur werden achttien zwijnen gespot.

Oost-Brabant

Het wilde zwijn rukt op in Nederland. Tot voor enkele jaren leefden er groepen op de Veluwe en in de Limburgse mijnstreek. Tegenwoordig worden ze met regelmaat gezien in en rond natuurgebieden in Oost-Brabant, vooral in De Peel bij Asten, de Stippelberg bij Gemert-Bakel en in en rond het Leenderbos. Daar leven de meeste wilde varkens. Afschieten gaat niet meer. Het zijn er simpelweg te veel. Maar hoeveel het er precies zijn weet niemand.

Drone

Reden voor natuurbeheerder Brabants Landschap om in natuurgebied Valkenhorst bij Leende de hulp in te roepen van de modernste technieken. Bij wijze van proef steeg een drone op om zwijnen op te sporen.

Drone brengt zwijnen in Oost-Brabant in beeld

Groep

"In een uur tijd telden we achttien wilde zwijnen. Een groep van acht dieren en een rotte van tien 'Jerommekes', zoals de varkens ook wel genoemd worden", legt Jochem Sloothaak van Brabants Landschap uit.

Warmtecamera's

De warmtecamera's legden elk individu haarfijn vast. "Je kon heel goed zien dat het zwijnen waren en geen reetjes." Sloothaak coördineerde de proef en is laaiend enthousiast over de resultaten. "Misschien is dit dé manier om te ontdekken waar we in Brabant vaak over praten: Zwijnen waar zitten ze en hoeveel zijn het er?"

Resultaten

De proef met de drone werd gestart in navolging van de goede resultaten die natuurbeschermers in Overijssel halen met het in kaart brengen van weidevogels. Sloothaak: "Een uitdaging want een dicht begroeid bos is iets anders dan een weiland. Maar de resultaten zijn verbluffend. Daar moeten we iets mee."

Toekomst

Sloothaak hoopt dat er meer geld beschikbaar komt. Een geschikte drone kost ergens tussen de 20.000 en 50.000 euro. "Maar als we willen weten hoe de zwijnenvlag er bij hangt moeten we dat verder onderzoeken. Tijdens de proef zagen we dieren op nog geen tien meter van ons zitten. Wij hadden ze niet gezien, de drone dus wel."

0 Reacties

    Plaats een reactie