De Britse legercommandant Greg Bagwell ziet het liefst achtien- en negentienjarigen, recht uit de Playstation-slaapkamer, aan de knoppen van de Reaper-drones om de wapens te besturen. De druk op dronebestuurders in het Verenigd Koninkrijk is zo groot dat sommigen zijn gestopt wegens stress of ziekte.

Reaper-drones

Greg Bagwell is voormalig vice-commandant bij de Britse Royal Air Force en stond in Syrië aan het hoofd van de eenheid die Reaper-drones inzet. Daarbij leidde hij onderandere twee controversiële droneaanvallen in 2015 op twee Britse burgers die in Syrië aan de zijde van Islamitische Staat streden. De commandant houdt vol dat de aanvallen legaal waren, maar at de controverse erromheen ertoe leidde dat sommige operatoren herhaaldelijk gerustgesteld moesten worden dat zij handelden binnen de wet.

Driedimensionaal partijtje schaak

Bagwell is van mening dat er voor het besturen van een Reaper drone driedimensioneel zicht nodig is, zelfs als je 5000 kilometer ver weg bent. "Je speelt een driedimensionaal partijtje schaak in je hoofd, dus je moet begrijpen hoe de verschillende onderdelen in elkaar passen bij het achtervolgen van een doel", aldus Bagwell.

Britse legercommandant wil gamers aan de knoppen van Reaper-drones

Playstation-slaapkamer

"We moeten meer testen of we een jonge achtien- of negentienjarige uit zijn Playstation-slaapkamer kunnen halen, hem in Reaper-cabine zetten en zeggen: 'Juist, je hebt nog nooit met een vliegtuig gevlogen, maar dat doet niet terzake, je kan dit besturen'," zegt Bagwell.

0 Reacties

    Plaats een reactie