Een dronevideo van een Australiër is in opspraak geraakt nadat hij meerdere regels overtrad. De Australische luchtvaartautoriteit, CASA, is een onderzoek gestart. De maker van de video loopt het risico op een flinke boete.

Ludieke video

Een Australische man besloot een ludieke video te maken met zijn DJI Phantom 4. De video moest laten zien dat hij met zijn drone een lekkere lunch kon halen bij Sausage Sizzle. Er werd een zakje onder de drone gebonden met daarin 10 Australische dollar voor een lekkere versnapering. De drone vloog vervolgens naar het Bunnings Warehouse in Perth ruim 2 kilometer verder. Eenmaal aangekomen op locatie werd het geld uit het zakje onder de drone gehaald en de warme worsten terug er in. De drone vloog vervolgens terug naar het vertrekpunt waar de hongerige Australiër al in zijn bubbelbad aan het wachten is.

Australische luchtvaartautoriteit CASA

Bij het maken van de video zijn duidelijk meerdere regels overtreden die gelden voor dronevluchten in Australië. Daarom is de Australische luchtvaartautoriteit CASA een onderzoek gestart en hangt de maker van de video een boete tussen de 540 en 9000 Australische dollar boven het hoofd.

Drone regels

De regels die door de maker van die video mogelijk overtreden werden zijn:

  • Houdt ten alle tijden je drone in het zicht
  • Houdt minimaal 30 meter afstand tot voertuigen, boten, gebouwen of mensen
  • Vlieg niet boven drukke gebieden zoals; stranden, drukke parken en sportvelden
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter
  • Vlieg niet op manieren waarbij je gevaarlijk bent voor andere luchtvaartuigen, houdt 5,5 km afstand tot vliegvelden en helikopter landingsplaatsen

Montage

De maker van de dronevideo verklaart juist rekening te hebben gehouden met de drone regels en dat de video simpelweg een montage is. De CASA is inmiddels een onderzoek gestart en geeft de man mogelijk binnenkort toch een boete.

Video Australiër die lunch haalt met drone wordt onderzocht door CASA

Commercieel vliegen

De maker van de video plaatste hem eerst op Facebook waarna hij al snel viral ging. Hij verkocht de video aan een Viral Video bedrijf voor 550 Australische dollar. Dit betekent dat de man tevens financieel profiteert van de video. Ook dit is niet toegestaan zonder de nodige vergunningen waar de man niet over beschikt. De man verklaard dat hij wat geld wilde verdienen om de nieuwe DJI Mavic Pro aan te schaffen. Waarschijnlijk is hij echter binnenkort wat verder verwijderd van de aanschaf van de compacte cameradrone.

0 Reacties

    Plaats een reactie