Vopak gebruikt drones voor de inspectie van grote gastanks. Voorheen moesten er nog mensen naar binnen klimmen en dat bracht de nodige risico's met zich mee. De drone voert de inspectie niet alleen sneller uit, maar is ook een stuk veiliger.

Flyability Elios

Bij het tankopslagbedrijf Vopak worden drones ingezet om inspecties uit te voeren aan grote gastanks. Hiervoor wordt de Flyability Elios drone gebruikt. Deze drone zit ingepakt in een beschermende kooi waardoor de drone zonder problemen tegen muren en plafonds kan vliegen. De drone is verder uitgerust met een camera en een felle LED verlichting. Van buiten de gastank kijkt de operator direct mee met de camera.

Tankopslagbedrijf Vopak gebruikt drones voor inspectie

Zwitserse uitvinding

De Flyability Elios drone is een Zwitserse uitvinding en wordt veel gebruikt voor het uitvoeren van inspecties. De drone kan op plekken komen waar het voor een mens te gevaarlijk is. Dankzij de goede camera en felle LED lampen is het mogelijk om snel goede inspecties uit te voeren. De drone werd in 2015 gepresenteerd na vijf jaar research door de Zwitserse Technische Universiteit. De drone werd eerder dit jaar ook ingezet om door een gletsjer in de Zwitserse Alpen te vliegen.

Inspecties

Vopak gebruikt de drone onder andere in de terminal in Vlissingen. Door een drone naar binnen te sturen hoeven er geen onnodige risico's genomen te worden. Een drone kan een hele tank inspecteren in slechts twee uur. Toen er vroeger mensen naar binnen klommen, moesten er ook meer veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Hierdoor kon de inspectie van een hele tank een aantal dagen in beslag nemen. Met een drone gaat dit dus veel sneller waardoor er ook vaker inspecties uitgevoerd kunnen worden.

1 Reacties

  1. Steven Verver

    Ronik inspectioneering verzorgt distributie & support van de Elios in de Benelux. Zie www.inspectioneering.eu voor neer info.

Plaats een reactie