Onderzoekers aan de Rutgers University uit New Jersey hebben een drone ontwikkelt die zowel in de lucht als in het water voortbeweegt. De Amerikaanse marine is zeer geïnteresseerd in de ‘Navigator’ drone en is dan ook de grootste investeerder van het project.

De uitdaging

Vele zijn bezig met het ontwerpen van drones voor in de lucht of in het water. Er zijn er maar weinig die het lukt om iets te maken dat het allebei kan. Onderzoekers van de Rutgers University zijn met dit idee aan de slag gegaan en bouwde een protoype genaamd: Naviator. “De echte uitdaging is het bouwen van een drone die even goed in het water functioneert als in de lucht. Ook moet de drone snel en herhaaldelijk kunnen switchen tussen de twee verschillende vliegmodi”, aldus Michael Benyo, ingenieur aan Rutger University.

De werking

“We hebben besloten dat we 2 sets propellers gebruiken, één boven en één onder de motor. Er is een sensor aanwezig die detecteert wanneer de drone in het water is. Op dit moment schakelt de drone de bovenste propellers uit en gaan de onderste propellers aan. Deze trekken de drone onderwater, waar de drone vervolgens met beide sets propellers zichzelf verplaatst”, vertelt Michael Benyo. De drone heeft een vliegtijd van een uur, maar kan in het water ongeveer 24 uur lang “zwemmen”.

Het probleem

Op dit moment moeten de onderzoekers nog een kabel gebruiken om de drone onderwater te besturen, omdat radiosignalen niet diep onderwater kunnen. Als er geen kabel aangesloten is, dan kan de drone alleen onderwater worden gebruikt met een vooraf geprogrammeerde route. Echter zijn de onderzoekers nu met ultrasound aan het testen, omdat deze signalen wel dieper onderwater gaan.

Naviator, de drone die boven- en onderwater vliegt

De toekomst

Tot nu toe komen de meeste investeringen voor het project vanuit de Amerikaanse marine. De Amerikaanse marine is geïnteresseerd in de technologie en wil deze gebruiken tijdens reddingsoperaties, zoeken naar onderwatermijnen en vloot inspecties. Echter wil het team achter de Naviator binnen een jaar de drone ook op de commerciële markt krijgen.

0 Reacties

    Plaats een reactie