Ondanks potentie van drones, zijn de boeren nog niet erg enthousiast over de technologie. De investeringskosten zijn te hoog en het is niet duidelijk voor vele boeren wat het oplevert. Echter brengen de drones vele mogelijkheden met zich mee en kunnen ze een grote rol gaan spelen in de landbouwtoekomst.

Landbouwdrones

Verschillende fabrikanten, zoals Delft Aerial Robotics en SAGA zijn bezig met het ontwikkelen van drones die ondersteuning bieden voor boeren. De drones zijn uitgerust met sensoren, camera’s en systemen, waardoor de drones grote oppervlaktes van bijvoorbeeld een akker kunnen analyseren. Op deze manier kan de boer vanuit zijn huis de akker controleren en precies zien waar hij extra aandacht aan moet besteden. Zo zien de drones precies waar er ziektes zijn of waar ze beginnen te ontstaan. Hierdoor heeft de boer meer tijd om te handelen en de schade beperken.

Het probleem

Ondanks de grote potentie van deze drones, zijn de boeren nog niet erg enthousiast over de technologie. Dit komt waarschijnlijk omdat de boeren de investeringskosten te hoog vinden van de drones en het onduidelijk is hoeveel geld er uiteindelijk wordt bespaard. Ook weten veel boeren niet wat voor data er wordt verzameld, blijkt uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research.

Landbouwdrones blijken minder populair dan gedacht

Aanbeveling

De onderzoekers hebben in het onderzoeksrapport een aanbeveling gegeven voor het ministerie van Economische Zaken (EZ). Hier wordt verteld dat EZ meer aandacht moet geven aan het ontwikkelen van landbouw drones en het informeren van boeren over de mogelijkheden.

Natuur

Dankzij de drones is precisielandbouw mogelijk en dit is beter voor de natuur, omdat chemicaliën niet meer op grote schaal moeten worden ingezet om ziektes te bestrijden. Precisielandbouw zorgt ervoor dat chemicaliën alleen worden gebruikt op de plekken waar het echt nodig is. Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen vrij.

0 Reacties

    Plaats een reactie