De Hogeschool Saxion wil vanaf 1 januari drones met nanosensoren testen op Space53 in Twente en boven de stad Enschede. De drones moeten door middel van de nanosensoren meten hoe giftig/gevaarlijk de stoffen zijn die vrijkomen tijdens een brand. Met deze gegevens weet de brandweer op wat voor manier er gehandeld moet worden tijdens de brand.

Drones met nanosensoren

Jaap Knotter, docent Advanced Forensic Technology aan de Hogeschool Saxion, vertelt: “Bij een brand of andere calamiteit wordt nu nog vanaf de grond gemeten of er sprake is van giftige stoffen. Met een drone kan je dat vanuit de lucht nog beter meten. Zo kun je snel en nauwkeurig de rookwolk monitoren en de neerslag bekijken”. De drones worden uitgerust met nanosensoren om giftige stoffen te kunnen meten. De hogeschool gaat dit project in samenwerking met de brandweer en een aantal bedrijven uitvoeren. Op deze manier kan de hogeschool veilig drones testen in een realistische situatie. Het plan is om vanaf 1 januari te beginnen met testen op het Twentse testcentrum Space53.

Hogeschool Saxion wil drones testen voor hulpdiensten op Space 53

Testen boven de stad.

Hogeschool Saxion heeft niet alleen plannen om drones te testen op Space53, maar wil dit ook boven steden doen. “Zo kunnen we nog beter zien wat de effecten van een stedelijke omgeving zijn op de besturing- en meetresultaten van drones”, aldus Jaap Knotter. De gemeente Enschede heeft Saxion toestemming gegeven om in een deel van het luchtruim boven de stad deze testen uit te voeren.

Andere toepassingen voor drones

Buiten het meten van giftige stoffen wil de Hogeschool Saxion in de toekomst ook naar andere mogelijkheden voor de toepassing van drones kijken. Zo zijn er volgens Jaap Knotter al ideeën om drones te maken die gebruikt kunnen worden bij opsporingszaken. “Opsporingszaken zijn nogal arbeidsintensief. Door robotica in te zetten kun je een grote efficiëntieslag maken”, aldus Jaap Knotter.

0 Reacties

    Plaats een reactie