Met de prachtige dronevideo over Sri Lanka heeft Coen Swijnenberg een nominatie in de wacht gesleept voor de Drone Awards 2016 in de categorie ‘Luchtfotografie’. Dit is een uitstekende reden om meer te weten te komen over de bekende Coen Swijnenberg op het gebied van drones.

Drone Awards 2016

Tot en met 30 november 2016 kun je stemmen op jouw favoriete dronevideo’s van 2016. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Coen Swijnenberg – Sri Lanka 2016

Coen Swijnenberg is genomineerd voor de categorie ‘Luchtfotografie’ met zijn dronevideo van Sri Lanka. Met behulp van een DJI Phantom 4 maakte Coen deze prachtige video van zijn vakantie op het adembenemende eiland Sri Lanka. Kijk hier naar de unieke beelden van de vakantie van Coen Swijnenberg op Sri Lanka.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

"Ik ben Coen Swijnenberg, bekend van de Coen & Sander show op Radio 538 en ik vlieg nu 2,5 jaar hobbymatig met drones."

Waarom ben je begonnen met het vliegen van drones?

"Ik hou van gadgets en vond dit meteen heel gaaf. Het vliegen is natuurlijk al leuk, laat staan dat je de meest geweldige shots uit de lucht kunt maken."

Hoe vaak vlieg je gemiddeld met je drone?

"Te weinig, ik zou vaker willen vliegen, maar het ontbreekt me aan tijd om dit regelmatig te doen. Daarnaast merk ik dat het in Nederland lastig is om mooie plekken te vinden waar je niemand tot last bent."

Heb je nog een tip voor beginnende dronepiloten?

"Zorg dat je goed voorbereid aan het werk gaat. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die koud uit de verpakking dat ding een boom in hebben gejaagd. Toch zonde! Eerst even goed inlezen en bekijken waar al die knopjes voor zijn. Dat vliegt een stuk rustiger."

Wat is de grootste fout die je hebt gemaakt tijdens het drone vliegen?

"Ik heb het vorig jaar al opgebiecht geloof ik, maar het is nog steeds een enorme blunder van me. Ik was met mijn vriendin voor 6 weken aan het reizen door midden Amerika. Ik had m'n net nieuwe drone meegenomen (dat was toen de DJI Phantom 3 professional) zodat ik daar die weken mee kon losgaan. Maar al in de eerste week ging het mis. We waren in Costa Rica en ik was vroeg opgestaan om mooie shots te maken van de zee en de jungle. Het was bijna windstil en de zee heel kalm. Ik hing laag boven het water en wilde hard naar achteren vliegen en duwde de stick naar beneden. De verkeerde stick... dus PLONS. Ik gooide m'n controller in het zand en ben de zee in gerend, maar het had uiteraard geen enkele zin meer. M'n net nieuwe drone kon de vuilnisbak in. Ik was zo kwaad op mezelf dat ik zo stom kon zijn! Wonderbaarlijk genoeg is het gelukt om een week later elders in Costa Rica een nieuwe drone te kopen zodat ik toch nog door kon gaan met het filmen en fotograferen vanuit de lucht. Een dure maar wijze les."

Coen Swijnenberg over zijn nominatie voor Drone Awards 2016

Kun je iets vertellen over jouw genomineerde drone video?

"Ik heb m'n drone afgelopen zomer meegenomen op vakantie naar Sri Lanka. Een land dat qua natuur heel afwisselend en overweldigend is. Bij uitstek geschikt voor een mooie drone video."

Welke locaties in Sri Lanka heb je gefilmd met je drone?

"De natuur in Sri Lanka heeft veel te bieden. Van tropische temperaturen en een strakblauwe lucht aan zee tot de frissere bergstreken met spectaculaire wolkenpartijen. Natuurlijk mochten de theeplantages en de theeplukkers (Ceylon) niet ontbreken. De video bevat shots van Madulkelle, Passikudah bay, Dambulla, Sigiriya, Kandy en Dickoya."

Met behulp van welk programma heb je de video gemonteerd?

"Final Cut Pro X."

Ben je blij met het resultaat van de video?

"Niet ontevreden, al had ik graag op meer locaties gevlogen. In Sri Lanka is er een licentie nodig om te mogen vliegen in de culturele driehoek en die had ik niet. Onze gids was in eerste instantie heel enthousiast over de drone, maar toen hij informatie kreeg dat het niet overal was toegestaan werd hij terughoudend. Dat was jammer, maar ik wilde hem niet in problemen brengen. Gelukkig alsnog veel mooi materiaal kunnen maken."

Welke drone heb je gebruikt voor het maken van de genomineerde video?

"DJI Phantom 4."

Coen Swijnenberg over zijn nominatie voor Drone Awards 2016

Waren er bijzondere omstandigheden tijdens het maken van de video?

"Ik had nog niet eerder door de wolken gevlogen. We waren hoog in de bergen tussen de theeplantages op wolkenhoogte. Dat was echt te gek, maar ook een beetje spannend."

Maakte je gebruik van bepaalde accessoires bij het maken van de video?

"Ik heb deze keer voor het eerst gebruik gemaakt van ND-filters om wat meer kleurcontrast te krijgen."

Je bent voor de 2e keer genomineerd voor een Drone Award. Hoe vind je dat?

"Leuk! In elk geval leuker dan vorig jaar. De wintersportvideo waarmee ik toen genomineerd was vond ik eigenlijk niet award-waardig. Inmiddels heb ik veel bijgeleerd en het is leuk dat ik nu weer een nominatie te pakken heb."

Waarom vind je dat jouw drone video een Drone Award moet winnen?

"Ik ken de andere genomineerden niet, dus het is aan de stemmers of ze op me stemmen of niet. Ik vind het al leuk dat ik genomineerd ben en dat er meer mensen van de beelden uit Sri Lanka gaan kijken. Sowieso een dikke tip als je nog een mooie vakantiebestemming zoekt!"

Hoe ga je ervoor zorgen dat mensen gaan stemmen op jouw video?

"Ik hou er niet zo van om campagne te voeren voor mezelf, maar ik zal m'n volgers op social media wel even wijzen op de nominatie. Ik juich het toe dat drones positief in het nieuws komen in plaats van negatieve berichten in de media. Natuurlijk is het goed dat er kritisch gekeken wordt hoe er zo veilig mogelijk mee gevlogen kan worden, want drones zullen in de toekomst steeds belangrijker worden!"

Coen Swijnenberg over zijn nominatie voor Drone Awards 2016

Tot en met 30 november kun je stemmen op Pieter Bos voor de Drone Awards 2016. Stemmen kan via: DroneAwards.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.


0 Reacties

    Plaats een reactie