Aviolanda, de vliegbasis in Woensdrecht, wil een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van drones door haar luchtruim beschikbaar te stellen voor dronetesten. Volgens de commercieel manager van Aviolanda biedt de test- en demolocatie vele kansen voor de snelgroeiende drone-industrie. Aviolanda is niet de eerste vliegbasis die haar faciliteiten beschikbaar stelt ter behoeve van drones.

Ontwikkeling van drones

De vliegbasis in Woensdrecht, Aviolanda, wil een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van drones. Om deze reden stelt Aviolando vanaf 2017 haar luchtruim iedere woensdag twee keer één uur open voor civiele professionals en wetenschappers. “Drone ontwikkeling gaat gebeuren, met of zonder ons. Het is voor de luchtmacht essentieel om voorop te blijven, nu en in de komende decennia”, aldus Peter de Boer, commandant vliegbasis Woensdrecht.

Vliegbasis Aviolanda

Volgens Rob Nispeling, commercieel manager van Aviolanda, biedt de test- en demolocatie Aviolanda vele kansen voor de snel groeiende drone-industrie. “Met haar gevarieerde gebied en gecontroleerde luchtruim biedt de vliegbasis de ideale omgeving om veilig te vliegen en te testen. Daar is op het moment veel behoefte aan”, aldus Rob Nispeling.Aviolanda stelt luchtruim open voor drones

Inzetbaarheid van drones

Drones zijn al voor vele verschillende taken inzetbaar. Bijvoorbeeld voor het bewaken van grote gebieden of het inspecteren van lastig bereikbare plekken. Zelfs de brandweer maakt gebruik van drones: “Dankzij onze drones met warmtebeeldcamera kunnen we veilig en effectief optreden”, aldus Wilbert Kleijer van de Brandweer Midden- en West-Brabant. Het is belangrijk dat er locaties zijn in Nederland waar drones kunnen worden getest, zodat de ontwikkeling van drones kan worden voortgezet.

Andere vliegvelden

Aviolanda is niet het eerste vliegveld dat haar luchtruim beschikbaar stelt voor wetenschappers en droneontwikkelaars. Een aantal andere vliegvelden, zoals Space53 in Twente en luchthaven Valkenburg gingen de vliegbasis in Woensdrecht voor.

2 Reacties

  1. jaap de aap

    helemaal mooi dit op weg naar beter altijdgoed

  2. Hannie Omo

    Dag jaap, ik heb trek in jou

Plaats een reactie